orvhalasz

A zsippói halastavaknál a napokban zajlik a lehalászás. A hálókból 70 mázsa ponty kerül a telelőkbe és az ünnepi asztalra. Ezzel a mennyiséggel még épphogy elégedett a tó bérlője.

Vonyó János zsippói mezőgazdasági vállalkozó szerint ha az időjárást és az eleség árakat összeadja, akkor jó közepes eredménnyel számolhat idén.

Az idei év megviselte a haltermelőket. Azt mondják: a tavalyihoz hasonlóan keveset kapnak a halért, egy kilót alig 500 forintért vesznek át tőlük a felvásárlók. A sok eső miatt a somogyi termelők reménye is elúszott. A nagy víz ugyanis néhány helyen átszakította a gátakat.

Szíj István, a somogyszentimrepusztai mezőgazdasági vállalkozó elmondta: nagyon sok hal elment és most örülhetnek a horgászok, akik ugye állami jeggyel horgászhattak, mert iszonyatosan jó fogások vannak a folyóban.

Több mázsa hal került ugyanis a Kapos folyóba, a Desedába és a Balatonba. Milliós kár keletkezett. A lehalászott mennyiséget jövő héten összesítik.

Havranek Mihály, a megyei szakigazgatási hivatal halászati felügyelője elmondta: évente átlagosan 2 millió 200 tonna, illetve kilogramm halat állítanak elő a megyében. Ebből 1 millió 300 ezer kilogramm az kifejezetten a ponty. Ezzel az országos szinten a megye erősen a középmezőny tetejében van.

A ponty ára a tavalyihoz hasonlóan alakul a boltokban. 900-1000 forint körül lesz egy kiló. Valószínűleg a halfogyasztás idén sem nő. Évente 3 kg halat esznek a somogyiak.

Címkék: lehalászás, olcsó, hal, kis szines