topvállalkozók

Somogyban 6800-an vesznek rész szakmunkás képzésben. A vendéglátós az egyik népszerű szakma. A hegesztés hiányszakmának számít. Mike Krisztián jákó tanuló szerint a hegesztéssel sokat lehet keresni.
- Van rá kereslet, szakmailag támogatott is és szerintem ez egy jó szakma, nekem tetszik - tette hozzá a tanuló.

Csak 25-en tanulják a Kaposvári TISZK iskoláiban a hegesztő szakmát. Ennek dupláját is elbírnák. Az iparkamara is részt vett abban a felmérésben, ahol a hiányszakmákat elemezték. A szerszámkészítő, a kőműves és a villanyszerelő szakmák mellett újabbak is megjelentek.

Horváth Zoltán András a Kaposvári TISZK ügyvezető igazgatója elmondta: a gépipari szakmák most is hiányszakmák, hegesztő gépi forgácsoló és új szakmaként jelentkezik a húsipari termékgyártó, a borász és a mezőgazdasági gépszerelő.

Ezek a szakmák a beiskolázási arányt is meghatározzák. Aki pedig ezeket választja, plusz juttatásra számíthat a jövőben is. Szakemberek szerint óriási szerepe van ezeknek a felméréseknek. Fontosabb azonban, hogy mennyi munkahely van a hiányszakmákra.

Horváth Miklós a kaposvári Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola igazgatója szerint az igazi feladat a munkahelyteremtés, mindent annak kellene alárendelni, hogy megfelelő termelő ágazatban keletkezzenek szakképzettséget igénylő munkahelyek.

A somogyi szakképzés megújítására két év alatt 800 millió forint uniós támogatást nyert a megyei önkormányzat. A jövő feladata ezek ésszerű felhasználása - hangzott el egy hétfői tanácskozáson. És alkalmazkodni kell az új szakképzési reformhoz is.

Bátori Zsolt a Somogyi TISZK elnöke szerint a vállalkozásokat a kamarán keresztül be kell vonni a gyakorlati szakképzési részbe. A kormány is változásokat tervez. A szakmunkásidőt 5 helyett 3 évre csökkentenék. És növelik a gyakorlati órák számát is.

Címkék: Báthory Zsolt, Horváth Miklós, hiányszakma, szakma, SKIK, Kaposvár, kis szines