Ez derült ki a most közzétett KSH adatokból. A szociológus szerint a munkanélküliség, a szociális helyzet, az iskolai végzettség és a korai halál között szoros összefüggés van.  

A 60-as években Zimányban még 800-an laktak, ma alig több mint hatszázan. A zsáktelepülésen kevés a munkalehetőség. A családok egy része segélyből és rövid ideig tartó közcélú munkából él. A polgármester a temetőben a fiatalon meghalt férfiak sírját mutatja. Szerinte a megélhetés, a válság idegileg is megviseli az embereket. A faluban többen is hirtelen halállal hunytak el alig 50 éves emberek.

Somogy más településein sem jobb a helyzet. A férfiak születéskor várható élettartama a legrosszabb az országban. Budapesten négy, Veszprém megyében három évvel élnek tovább a férfiak, mint nálunk. A somogyi nők is 9 évvel élik túl a férfiakat.

A háziorvos naponta találkozik a stressz negatív hatásaival. Dr. Misky Edit, jutai háziorvos úgy látja, az okok zöme a szív érrendszeri betegségekben keresendő.
- Ennek a jellemzői a dohányzás, a rossz, mozgásszegény életmód, a döntően hasi típusú elhízás.

Szabó János szociológus szerint a megye gazdasági és szociális helyzetéből is fakad a rossz halandósági mutató. Somogy a rendszerváltás óta a leszakadó megyék között van, annak mindenfajta következményeivel és a fizetésbeli különbségekkel, a munkanélküliséggel. A szakember szerint ha továbbra is magasak maradnak a halálozási mutatók a születési statisztikák pedig alacsonyak, akkor csökken az aktív korúak száma. Az elöregedés pedig kedvezőtlenül hat a gazdaságra,  az egészségügyre, a szociális és oktatási rendszerre is.

Címkék: születés, halálozás, statisztika, kis szines