Chuck Berry a legfeketébb hangú fehérnek mondta, számos világsztárral lépett már fel. Orgánuma még ma is tömegeket vonz. De Deák Billt nem szédítette meg a siker. A kőbányai világszám még mindig a Fradinak szurkol és elégedett Prukner László munkájával.

Pénteken hatalmas koncertre készülnek, összegzik az elmúlt negyven évet. Mivel készülnek?

A pénteki bulira a szokásos számokkal érkezünk és persze olyan dolgokkal is, amiket most nem szabad elárulnom még. Ami biztos, hogy lesz egy-két vendég: Hobó, Póka Egon, Balázs Fecó, Koltai Gergely, Hirlemann Bertalan, Tornóczky Ferenc. Én mindig megcsinálom a magam buliját, most is meglesz.

Hobóval való együtt újra együtt zenélés valamiféle újrakezdést is jelent?

Hobóval játszunk majd egy-két régi számot. Ettől még nincs semmiféle újrakezdés. Barátok vagyunk, részt veszünk egymás buliján, ennyi. Ez eddig is jól ment, remélem ez után is lesz folytatása.

A hangja sokakat elvarázsol a mai napig. Önt viszont nem ragadta magával a siker.

Minden nagyképűség nélkül, mondom, hogy ilyen hangot nem lehet hallani máshol. Számos platina és arany lemezem van. De én nem változtam meg. Sokan felőrlődnek, vagy mások lesznek a népszerűségtől, én nem. Csináltam, amit csináltam, de emberek maradjunk az a lényeg.

Kiket lát színpadról, kik járnak a koncertjeire?

Fiataloktól az öregekig mindenki megfordul a bulikon, panaszkodásra nincs okom.

Nehezebb ma játszani, mint régen?

Nekem nem nehezebb ma sem zenélni, mivel mint mondtam, nem változtam és ami a legfontosabb, szeretnek az emberek.

Mi ennek az ön felé áradó szeretetnek a háttere? Mi az ami emberré teszi ebben a szakmában?

Nem az a célom, hogy meggazdagodjak, eddig sem az volt a célom, nem is szedtem meg magam. Nem élek rosszul, nem panaszkodom. Én azt szeretném, hogy el tudjon jönni az az ember is a koncertjeimre, aki nem keres túl sokat. Nagyon nagy dolog az emberek szeretete, ami több százmillió forintnál is többet ér, abból pedig rengeteget kaptam.

Gondolom azért büszke az eddigi eredményeire?

Ha én holnap elmegyek, akkor is sikerült valamit itt hagynom magam után. Mindenkinek a magánügye, hogy ki hogyan énekel Magyarországon. Ehhez az a hangterjedelem is kell, amivel én bírok, de kell az is, hogy szívvel énekeljek. Voltak nagy énekesek és zenészek, mint a szegény Orszánszky Jackie, aki nagyon jó barátom volt, de Demjént is szeretem, ő is nagy tehetség, de a fiatalok számomra semmit sem tudnak felmutatni. Bárki lehet akármilyen megafaktor. Ha én nem ide születek, akkor nem ekkora mega vagyok, hanem sokkal nagyobb mega. De én itt születtem és itt szeretek énekelni, az itt élő embereknek, ennyi a fontos.

Közben a zenéje is magas színvonalat képvisel.

Koltai Gerely barátom írta a Király meséinek a szövegét, de nagyon sok tehetséges ember dolgozott a lemezen. Jövőre szeretnék még egy lemezt, remélem, hogy ez összejön. Attól még, hogy ilyen jónak tartják az emberek én még nem vagyok vele megelégedve. Soha nem is voltam teljesen megelégedve magammal, azért tudok még fejlődni.

Közismert fradista. Elégedett Prukner úr munkájával?

Ha az edzőkérdésben én dönthettem volna a Fradinál, akkor nem a kaposvári Prukner Lászlót választottam volna, mert a Nyilasit jobban kedvelem. De most már azt látni, hogy Prukner jól csinálja a dolgát, szívvel-lélekkel és a Fradi is az élbolyban van.
Egyébként Kaposváron nagyon régen játszottam, még a moziban, a felújítás előtt, de remélem, hogy hamarosan eljutok oda és csinálunk ott jó bulikat. Már szeretnék találkozni a somogyi közönségemmel.

Új dalokkal érkezik majd?

Remélem, jövőre szeretnék új lemezt kiadni. A Jóisten útjait viszont nem tudjuk kifürkészni! Éljen a Fradi!

A Kaposponton belépőjegyeket lehet nyerni Deák Bill Gyula budapesti koncertjére. A játékért kattints IDE.

Címkék: Deák Bill Gyula, Fradi, koncert, játék, kis szines