nasa LOGO

A bejelentés rendkívül szokatlan az amerikai Űrhajózási Hivataltól, és emiatt rögtön megindultak a találgatások is. Egyesek valamilyen asztrofizikai témájú bejelentésre tippelnek, mások szerint földönkívüli jelenlétről van szó.

A felvételeket a Chandra űrobszervatórium készítette, mely létesítménytől olyan mértékű áttörést várnak mint annak idején a Hubble-től. A Chandra röntgensugarakat észlel. A röntgensugarak vizsgálata azért fontos a csillagászat számára mert a legforróbb égitestek hőmérsékleti sugárzásának nagy része a röntgenhullámhosszak tartományba esik.

update:
Megtalálták a legfiatalabb a fekete lyukat. A 30 éves objektumot az ötven millió fényév távolságban lévő M100 jelű galaxisban lelte meg a Chandra űrtávcső. A kutatás vezetője Daniel Patnaude a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központból, Cambridge Massachusetts,  elmondta, hogy ez a legjobban megfigyelhető és legközelebb lévő fekete lyuk, és mivel nagyon fiatal (kozmikus mércével mérve a harminc év egy pillanat), rendkívüli lehetőséget teremt az ilyen csillagászati jelenségek fiatalkori vizsgálatához.

A Chandra röntgenteleszkóp a NASA négy nagy űrobszervatóriumának egyike. 1999-ben bocsátották fel.

Címkék: ufo, fekete lyuk, NASA, bejelentés, kis szines