goce1

Az alkotást speciális szemüveggel lehet megtekinteni. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként tartandó filmvetítés során az érdeklődők a Föld gravitációs térerő mérésének elvét és magának a műholdnak a földkörüli pályára állítását, illetve szerkezetét ismerhetik meg.

A GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) műhold 2009. március 17-én startolt. A közel egy tonna tömegű űreszköz az Európai Űrügynökség (ESA) "Living Planet Programme" sorozatának első tagja. A műhold közel kör alakú, az egyenlítői síkhoz képest 96,5°-os hajlásszögû pályán mozog a Föld körül. Ezen keringve kétszer 6 hónapos mérési időszakban szolgáltat részletes adatokat a földi gravitációs térrõl. Ilyen pontos mérésekre viszonylag kis keringési magasságban nyílik ideális lehetõség. Itt azonban a felsőlégkör fékező hatása már erős - ennek csökkentésére építették áramvonalas alakúra a műholdat.

A szondának lövedékre emlékeztető formája révén viszonylag csekély a légellenállása, ennek ellenére érezhetően fékeződik. Ezt ellensúlyozandó a brit készítésű ionhajtómű rendszeresen módosítja a GOCE útvonalát, és megakadályozza, hogy túlságosan alacsonyra ereszkedjen. Mindezt szerény nyomatékkal, 1 és 20 millinewton közötti értékkel teszi. Ez nagyjából akkora erővel egyenértékű, mint amit néhány papírlap fejt ki az asztal felületére, amelyen fekszik. A tesztidőszakban a hajtóművel és a nélküle végzett keringéseket egyaránt vizsgálták. Megállapították, hogy azt 8,3 millinewton tolóerővel üzemeltetve egy keringés során 150 méterrel emelkedik a pálya magassága. A szonda a felbocsátás után 283 kilométer magas útvonalra került. Jelenleg 275 kilométer a keringési magassága, amelyet 263 kilométerig engednek csökkenni, majd ismét emelkedésre váltanak.

Egy szokatlan, áramvonalas műhold

goce2

Hazánk szakemberei az Európai Űrügynökség kutatóprogramja keretében részt vesznek a GOCE műhold munkájában. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Általános és Felsőgeodézia Tanszéke, valamint az MTA Fizikai Geodézia és Geodinamikai Kutatócsoportja is elemzi az űrszonda adatait.

A magyar kutatók korábban a két GRACE műhold mérési adatainak vizsgálatában működtek közre a gravitációs együtthatók elemzésével. Ezúttal a GOCE műholdnál is hasonló munkát végeznek, azonban sokkal részletesebb adatokat felhasználva.

Címkék: GOCE, Magyar Tudomány Ünnepe, MTA, műhold, előadás, Pécs, kis szines