vaddiszno

A szerencse reményében lépnek ki szálláshelyükről a szlovák vendégvadászok. Szombaton disznóra mennek. Peter Buzek elmondta: ha minden olyan jól klappol, mint pénteken, akkor olyan 70 darabot várok szombatra is.

Kis taktikai megbeszélés aztán már indulni is kell. Eközben a Sefag Zrt. egyik kedvelt zselici vadászterületén hajtók és kutyáik várják az izgalmas pillanatot. A kürtszó azt jelzi: hamarosan a 8 szlovák vadász és kísérőik veszik birtokba a területet.

Seregélyes György, a budapesti Sevako Vadászat Szervező tulajdonosa szerint egyáltalán nem könnyű manapság szervezni nagy értékű vadászatokat. Egyre kevesebb az a réteg, aki ezt megengedheti magának.

vadasz1

Miután kisorsolták, ki melyik lesre mehet, stábunk is elfoglalta cserkésző helyét. Aztán kürtszó és puskaropogás veri fel az erdő csendjét. Szarvasok húznak el mellettünk. Majd néhány perccel később disznó csorda vetődik elénk. Hiába, Somogy vaddisznó paradicsom. Míg a 60-as években néhány ezer egyed volt a megyében., ma már ennek 10-szerese.

Nyilván örülünk, hogy ennyi vaddisznónk van, amikor a vadászati szezon megy és az állomány hasznosítás - mondta el Dr. Varga Gyula a kaposvári Sefag Zrt. vadászati osztályvezetője.
- De azt is tudni kell, hogy nyilvánvaló a legnagyobb vadkárt a vaddisznó okozza - tette hozzá.

Somogyban évek óta egyre több disznót lőnek ki. Erre szükség is van. A megyében a 90-es évektől 30 szorosára nőtt a vadkár. 500 millió forint körüli. A Sefag Zrt. 8 vadász területén évente 3 ezer disznó kerül terítékre. Harmada vadas kertekben. A hétvégén csaknem 140-et lőttek ki. Aki meglőtte álmai vadját, annak a vad vérével bekent fenyőág, a töret díszíti a kalapját. Este pedig a kilőtt vadaknak szólt a tisztelet.

Címkék: kürtszó, vaddisznó, vendégvadász, teríték, hajtó, Varga Gyula, Sefag Zrt., vadászat, szarvas, kár, Somogy, kis szines