A szülők fel vannak háborodva, öt pontból álló petíciót juttattak el csütörtökön a városházára, követelik, hogy hívjanak össze az ügyben rendkívüli képviselő-testületi ülést, biztosítsanak átmeneti elhelyezést az intézménynek, s addig függesszék fel a bölcsőde-bezárást. A gyermekeikért a szülők nem riadnak vissza a demonstrációtól sem.

Megtudtuk: azokat a gyerekeket, akik elérik a két és fél éves kort, azonnal átveszik az óvodák. A bölcsőde több mint 100 százalékos kihasználtságon működött az utóbbi években. A 60 férőhelyes intézményt folyamatosan 93 gyermek látogatott.

A Siófoki Városi Önkormányzat közleménye:

Fél éven belül megszűnik a zsúfoltság, javulnak a körülmények a város bölcsődéjében. A létesítmény nem túl korszerű konyhája az utóbbi években külön engedéllyel működött, a várakozási idő pedig esetenként elérte az egy évet. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél- Dunántúli Operatív Programjának jóvoltából 250 millió forintból valósulhat meg a Nyitnikék bölcsőde fejlesztése és kapacitásbővítése. A beruházáshoz az önkormányzat biztosítja a bekerülési költség 70%-át. A bővítés nyomán az eddigi hatvanfős létszám 100- ra emelkedik, így elérhető az a célkitűzés, hogy az önkormányzat által fenntartott intézmény a lehető legtöbb kisgyermeket fogadni tudja.

A korábbi épület két szárnnyal bővül, itt kap helyet két új csoportszoba a kiegészítő helyiségekkel, az új épületrészekhez terasz és uniós szabványoknak megfelelő eszközökkel felszerelt játszóudvar kapcsolódik. Megújul a főzőkonyha, amelyet modern gázkazánnal szerelnek fel.

Az 5 és fél hónapos kényszerszünet 88 kisgyermek szüleit érinti. A város óvodáival egyeztetve lehetővé tették, hogy azokat a gyerekeket, akik elérik a két és fél éves korhatárt azonnal átvegyék az óvodák. Január 31- ig 58 kisgyerek, április 30-ig további 20 apróság ellátása oldódik meg ily módon. Azok a családok, akik nem tudják megoldani a kicsik elhelyezését erre az átmeneti időszakra, írásban kérhetik az önkormányzat segítségét. Siófok Város Önkormányzata a 15/1995./V.25./ sz. rendeletében szabályozza a bölcsődés korú gyermeket nevelő családok szociális támogatásának feltételeit. A bölcsődei ellátásra jogosult, rászoruló szülők pénzbeli támogatásának összege a mindenkori minimálbér és a GYES közötti különbözet. A hivatal soron kívül eljár és napokon belül lefolytatja a beérkezett kérelmek elbírálásához szükséges környezettanulmányt. Péntekig nyolc egyéni kérelem érkezett az önkormányzathoz.

Címkék: petíció, bezárás, bölcsőde, Siófok, kis szines