A családi gazdálkodók által még az évtized első éveiben felvett forgóeszközhitelek egy részét az érintettek nem tudták a lejárati határidőben kifizetni. Ezért az előző kormány azok meghosszabbítását tette lehetővé. Az ezekhez kapcsolat állami támogatások kifizetését most, november 1-20. között kérvényezhetik. Ehhez postán kell az MVH-hoz eljuttatniuk kifizetési kérelmüket – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Az előző kormány döntött arról, hogy azon családi gazdaságok, amelyek képtelenek voltak időben visszafizetni fennlévő tartozásaikat, meghosszabbíthatják az MFB által folyósított hiteleiket. E kölcsönöket a gazdálkodók még az évtized első éveiben vehették fel, s azok visszafizetési határideje többségében tavaly év végén, illetve a mostani időszakban járt le.

A gazdasági-pénzügyi válság, természeti katasztrófák miatt a gazdálkodók egy része ezt képtelen volt, illetve képtelen teljesíteni, ezért vált lehetővé, hogy e hiteleket meghosszabbíthassák a termelők. Mivel a hitelek kamata állami támogatással csökkentett mértékű volt – a meghosszabbított hitelek esetében háromhavi BUBOR+3,1-7% közötti mértékű - a támogatást a gazdálkodók felvehetik. Erre kifizetési kérelmet kell az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) címére postai úton november 1-20. között eljuttatni – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

Címkék: családi gazdálkodó, Magyar Agrárkamara., hitel, támogatás, kis szines