koszi

November végéig bárki támogathatja a gyermekotthonokban élőket, akár egy mindennapi vásárlással vagy szavazással a http://koszi.cba.hu/ oldalon.

A közösség szíve program ősszel új célkitűzéssel folytatódik: az újabb akció keretében a köszi program 10 megye egy-egy nevelőotthonát támogatja. A nevelőotthonokban élő gyermekek számára a közösség jelenti a családot, és CBA vásárlóként akár egy hétköznapi vásárlással is hozzájárulhatunk életkörülményeik javításához. A gyűjtőakció során az áruházakban megvásárolt és a programban részt vevő Procter&Gamble termékek után egységesen 30 Ft kerül a köszi „perselyébe”. Az így összegyűlt adományból a legtöbb szavazatot kapott 10 megye egy-egy nevelőotthona részesül.

tablazat

Gyermekotthonokban, lakásotthonokban és nevelőszülőknél gyermekvédelmi gondoskodásban jelenleg körülbelül 20 000 gyermek él Magyarországon; számuk évről évre növekszik.  Gyermekvédelmi gondoskodásban Somogy megyében több mint 1100 fő él. A gyerekek fele 11-18 év közötti épp problémás korban lévő tinédzser. Jelenleg 604 gyermekotthon van Magyarországon, amelyek mindennapi igényeinek 30-40%-át fedezi az állami támogatás. A gyermekotthonokban évről évre cserélődnek a gyermekek, Somogy megyében évente közel 300 új felvétel történik, melyek többsége szülőktől vagy más gyermekotthonból kerül az intézménybe, és körülbelül ugyanennyivel csökken az itt élők létszáma: a többség nevelőszülőkhöz kerül, vagy felnőtté válik. A gyermekek átlagosan 5 évet töltenek gyermekotthonban, de a Somogy megyei gyermekotthonokban élő gyermekek 55 százaléka ennél is több ideig marad gyermekvédelmi gondoskodásban.

Címkék: közösség szíve, nevelőotthon, gyerekotthon, kis szines, támogatás