Befejeződött a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt-nél a város hóeltakarítását és síkosságmentesítését végző géppark műszaki felkészítése és a kézi munkavégzéshez szükséges személyi állomány is rendelkezésre áll. Kizárólag apró karbantartásokat végeztek, hisz az univerzális géppark nagy része az év többi napján is dolgozik, így csak a felépítményeket kell kicserélni illetve az adaptereket felszerelni.

A KVG Zrt a Városgondnoksággal kötött hosszú távú szerződés és az ehhez kapcsolódó éves operatív terv alapján végez hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat Kaposváron. 2010. november 15-től 24 órás készenléti-ügyeleteti rendszert működtetünk, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az utak állapotát és az időjárás alakulását, így szükség esetén 1-2 órán belül megkezdhetik a munkákat. A városban mintegy 155 km úthálózat, 35 km járdaszakasz, több mint 100 buszmegállóhely, gyalogátkelőhelyek és lépcsők hóeltakarítását végezzük. Ehhez rendelkezésre áll 25 db célgép (hótoló, sószóró, homlok rakodógépek, szállító kisteherautók) valamint 35-40 fős személyi állomány.

Amennyiben szükséges és az időjárás indokolja ezt a létszámot és gépparkot természetesen bővítik.

A síkosságmentesítéshez rendelkezésre áll:

- 220 tonna ipari útsó,

- 450 tonna granulált kohósalak, homok és zúzalékkő

Több célgépünkön a vezetőfülkéből állítható az úttestre szórandó anyag mennyisége, amely só és granulált kohósalak keveréke 1:4 arányban. Ezzel a keverési aránnyal azt érik el, hogy kevesebb kloridtartalmú anyag (só) kerül az utakra, így környezetbarátabb a technológia. A só olvasztó hatást fejt ki, a granulált kohósalak pedig érdesíti az útfelületet ezáltal gátolja a csúszást.

A gépek és a kézi hómunkások járatterv alapján dolgoznak. Első ütemben a fő és tömegközlekedési utak, lakótelepek, második ütemben a mellékutak, járdák, gyalogátkelők, buszvárók és a lépcsők hóeltakarítását végezik el. A gépjárművek többségében GPS navigációs rendszerrel vannak felszerelve így folyamatosan nyomonkövethető a mozgásuk, amely megkönnyíti a járatok logisztikai szervezését.

- Állandó 24 órás órás készenléti szolgálat működik november 15-étől, itt a szolgálatvezető folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárás alakulását és az utak állapotát, és hogyha szükséges egy-két órán belül elrendeli a munkavégzést - mondta el Petes Tamás a KVG Zrt. maketing igazgatója.

.

Címkék: Petes Tamás, KVG, tél, kis szines