Hozzátartozójuk maradványaival, feketén árulják a sírhelyeket Nagyatádon. Még újságban is hirdetik. Van, aki már eladta a családja nyughelyét a hivatalos ár 25-szöröséért. A központi temető ugyanis betelt. Az üzemeltető szerint ez kegyeletsértő. A nyerészkedésről az önkormányzat nem tud semmit. Az üzemeltető rendeletmódosítást javasol.

temetők

Virágzik a sírhely biznisz Nagyatádon. A helyi hirdetések szerint adnának és vennének is lejárás előtt álló sírhelyeket. Az atádi központi temető ugyanis betelt. Ezzel csillant fel a remény az üzletelők előtt. Mi is telefonáltunk.
- Jónapot kívánok, sírhely ügyében telefonálnék. Aktuális-e?
- Igen még nincs eladva - válaszolt a vonal másik végén egy nagyatádi sírhely eladója.
- És mennyiét árulják?
- 80 körül áruljuk. Én adtam már el egyet...

Információink szerint kínáltak 400 ezerért, sőt 700 ezer forintért is sírhelyet. Őseik csontmaradványával együtt. Feketén ez a sírhelyárak 15 és 25 szöröse. Nagyatád önkormányzata a médiából értesült a nyerészkedésről. A jegyzőasszony azt mondja: nincs tudomása arról, hogy valóban történt-e sírhely eladás. A temető üzemeltetőjét megkeresik az ügyben.  

- Gyakorlatilag jogi lehetősége senkinek nincs arra, hogy az általa megváltott sírhelyet bárkinek is továbbadja. Az ő rendelkezése arra nem szolgál, hogy ezt bármilyen ellenszolgáltatásért cserébe értékesítse - mondja dr. Kovács Ildikó Nagyatád jegyzője.

A nagyatádi temetőt üzemeltető Somogy Temetkezési Kft. ügyvezetője azt mondja: Kaposváron önkormányzati rendelet rögzíti, hogy lejárat előtt a sírhely tulajdonosa nem adhatja tovább senkinek a sírhelyet. Ha pedig lejárt és utána nem váltja meg újra, akkor az üzemeltető rendelkezik róla.

- Nem értünk egyet azzal, hogy egyes családok eladják a sírhelyeket. Szerintünk ez kegyeletsértő - fogalmazott Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. - Ezt könnyűszerrel lehet szabályozni egy helyi rendeletben. Az üzemeltető csak azt érzékeli, hogy a családok között átírták a sírhelyeket.

A temetőt üzemeltető szerint a sírhely nem lehet alku tárgya. Azért sem mert a sírban levő maradványok eltávolításának szigorú szabályai vannak.

Címkék: sírhelyek, temetkezés, Nagyatád, kis szines