A külföldi lapok - viccesen - arról számoltak be, hogy elképzelhető, hogy egy időutazóra bukkantak egy 1928-as Charlie Chaplin film bemutatójában. Lehet, hogy egy múlt század eleji zseni látható a felvételen, aki titokban egy mobiltelefont tesztelt, csak egy óvatlan pillanatban a kamera elé tévedt?

A zavarba ejtő felvételt a Cirkusz című film extrái között találták, melyet annak idején a film premierje előtt láthattak a nézők. A kabátos alak a bal kezét az arca mellett a füléhez tartja és közben beszél. Mivel - egy előtte jóval gyorsabban haladó férfin kívül - senki nincs körülötte, akihez szólhatna, mai szemmel olyan mintha mobiltelefonálna.

A felvételt már számos szakértő megtekintette, de senki nem tudott ésszerű magyarázattal szolgálni arra vonatkozóan, hogy mit csinál valójában a szereplő. Egyesek szerint egy zsebrádiót hallgat, eközben azonban ritkán szoktak beszélni az emberek, mások szerint egy őrült, aki magában beszél és közben megpróbálja eltakarni az arcát a kamera elől.

Az első mobiltelefonra emlékeztető készülékeket, az úgynevezett walkie-talkie-kat az 1940-es években kezdte el fejleszteni a Motorola, de azok a méretüknél fogva még nem fértek el egy ember tenyerében. A ma ismert készülékek a nyolcvanas években kezdték meghódítani a világot, valamivel több mint két évtized alatt a féltégláktól egészen az okostelefonokig jutottunk.

Címkék: Charlie Chaplin, 1928, mobiltelefon, kis szines