Az év vége felé beköszöntenek a gyertyagyújtó ünnepek. A szeretet ünnepéhez közeledve sokan kilátogatnak a temetőbe, de vannak akik otthon emlékeznek meg elhunyt családtagjaikról 1-1 mécses meggyújtásával.

A családtagokról, ismerősökről való megemlékezés megható, azonban elővigyázatosnak kell lenni otthonunkban a nyílt láng használatával. Mécsest, gyertyát csak nem éghető anyagú, hőszigetelő tulajdonságú anyagra szabad tenni, ahol biztosított, hogy a pislákoló viaszból készült tárgy nem dől el, nem esik le.

Tovább úgy helyezzük el, hogy az ne legyen gyújtó hatással függönyre, virágra, asztali díszre, valamint kerüljük, hogy a mécses huzatnak legyen kitéve. Égő gyertyát ne hagyjunk felügyelet nélkül, sőt gyermekre se bízzuk ennek őrzését. Ha elhagyjuk a helyiséget, el kell fújni a lángot.

Az elmúlt években több esetben találkoztunk tragédiával, melyet az otthoni mécseségetés okozott. Elsősorban idős embereknél fordult elő, hogy gyertyát gyújtottak szeretteik megemlékezésére, de a kései órákban nem oltották el azt, így amikor álomba szenderültek, a tűz továbbterjedt a környező éghető tárgyakra. Sok esetben nem is a tűz által, hanem füstmérgezésben fulladnak meg az emberek.

Hasonló tűzvédelmi előírások vonatkoznak az adventi koszorúkra is. Itt különösen figyelni kell arra, hogy az ünnepi koszorúra helyezett gyertyák ne égjenek csonkig, illetve azokat nem éghető anyagú alátétre helyezzünk úgy, hogy rögzítve legyen a koszorún az eldőlés elkerülése ellen. A gyertya közelében ne legyenek éghető anyagú tárgyak, úgymint masnik, száraz virágok és egyéb díszek.

Mivel az adventi időszak 4 hét, mindig 1-gyel több gyertyát gyújtunk meg az előző vasárnaphoz képest. Az első gyertyákat mindig csak rövid ideig égessük, hiszen a következő héten újra meg kell gyújtani, így azok egyre kisebbek lesznek és egyre jobban leégnek.

Forrás: siófoki tűzoltóság

Címkék: mécses, gyertya, tűzoltóság, tűz, ünnep, Siófok, kis szines