duna2

A Nemzeti Park területén is többfelé megfigyelhető az a jelenség, hogy a sarkantyúk, azaz a szabályozási tárgyak közötti lassabb áramlású térben a Duna által szállított hordalékból kisebb nagyobb zátonyok, szigetek jönnek létre. Ezeket a szigeteket aztán birtokba veszi a növényzet és a természetes szukcessziós sornak megfelelően füzesek, nyarasok alakulnak ki rajtuk.

Mivel ezek nem ember által ültetett erdők, teljesen a természetes viszonyokat tükrözik, ami már csak itt-ott található meg az ember és az erdészet által régóta átformált dunai ártéri erdőkben. A zátonyok és a part között kisebb mellékágak jönnek létre, amelyek sekélyebb, lassabb folyású vizeikkel élőhelyet biztosítanak többek között a pontyféléknek és a velük is táplálkozó gázlómadaraknak , valamint természetes akadályként őrzik a szigetek növényzetének háborítatlanságát. Az idő előrehaladtával ezek a mellékágak lassan feltöltődnek, értékes vizes élőhelyek tűnnek el és nehezebbé válik a szigetek természetes megőrzése is.

duna

Jelen beavatkozás célja az volt, hogy próbálják meg minél hosszabb ideig fenntartani a szigetek és a part közötti mellékágakat azáltal, hogy a sarkantyúk part felöli részét részlegesen megbontjuk. A beavatkozás helyszínének vízügyi szakemberekkel történő egyeztetés után a bal parton, Sükösd közelében egy négy kőműből álló szakaszt jelöltünk ki. Ezáltal extrém alacsony vízállások mellett a hajózóút megtartására káros hatása a megbontásoknak nincs.

(Forrás:www.ddnp.hu)

Címkék: mellékág, nemzeti park, Duna, sziget, kis szines