Óriási károkat okoznak a Balaton halállományában a rapsicok. Tavaly félmillió forint értékű harcsát koboztak el a Balaton lerablóitól, akik úgynevezett gereblyézéssel szedték össze a csaknem három mázsányi halat. A Balatoni Halászati Rt. 2004 és 2007 között negyven kilométernyi hálót kobzott el a tilosban járóktól. Egy-egy kilométeres hálóval egy nap alatt nyolc mázsa halat is ki lehet emelni a tóból, ráadásul ez csak egyetlen a halfogó eszközök közül.

Tavaly tél elején például félmillió forint értékű harcsát koboztak el két rapsictól, akik úgynevezett gereblyézéssel szedték össze a csaknem három mázsányi halat. A módszer egyébként maga az állatkínzás, a lényeg, hogy egy hármas horoggal felszerelt bottal kotorják a vizet, a horgok beleakadnak a halak bőrébe, és így húzzák ki őket. A téli orvhalászszezon lassan indul.

Varga László a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint évről évre nagyobb károkat okoznak a rapsicok a Balaton halállományában. Mivel az éj leple alatt végzik illegális tevékenységüket, így nehéz őket elkapni - teszi hozzá a vezérigazgató. Úgy véli, szigorítani kellene a büntetések mértékén is.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta: nem csak a halállományban okoznak óriási károkat a rapsicok. Sok gondot okoz a többkilométeres illegális halászháló, amely beleakad a hajók csavarjaiba és azok  megsérülnek.

(Forrás:Magyar Rádió)

Címkék: rapsic, hal, Balaton, kis szines