124 beteget regisztráltak a megyénkben szeptember végéig. A somoygi esetek a Dél-Dunántúli esetek 78 százalékát tették ki. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a betegségszám növekedése két okra vezethető vissza. Az emberek többsége komolyan veszi a bejelentési kötelezettséget, továbbá. az időjárási viszonyok kedvezően ösztönözték a kullancsok szaporodását. A szélsőséges, esős időjárásd kedvező klímát biztosított a kullancs terjedéséhez.

Néhány tanács az ÁNTSZ-től a Lyme-kór megelőzésére, eltávolítására:

Turistaként lehetőleg kerüljük el a kullancsokban gazdag, sűrű aljnövényzetet, bozótost, az erőkben csak a kijelölt gyalogutakon haladjunk. Alkalmazzunk riasztókrémeket, viseljünk zárt öltözet et(világos színű ruházat viselése, a nadrágszár betűrése a zokniba, hosszú ujjú felső használata)

A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-5 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek a szervezetbe. Ezért nagyon fontos, hogy a természetben tett kirándulás, kerti munka után minden esetben végezzünk kullancsvizitet. Első sorban a hajlatokba és a deréktájékra fúrják be magukat előszeretettel. Felismerésük nehéz, a kifejlett példány vérszívása során lencsényi anyajegyre hasonlít.

A kullancs eltávolításához legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy a testét összenyomnánk. A megragadott kullancsot lassú, de határozott mozdulattal húzzuk ki a rögzülési pontból. Szükség esetén két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is eltávolíthatjuk.  Az sem nagy baj, ha nem miden részét sikerül a bőrből kiszedni, az legtöbbször magától távozik. A kullancs eltávolításához a gyógyszertárakban kapható csipesz a legideálisabb.

Legjobb felírni egy-egy ilyen eseményt, mert ha valamilyen tünetet észlelünk, az orvosnak a diagnózis felállításában és terápia megválasztásában nagy segítséget nyújt, ha tudja, hogy a tünetek a csípés után mennyivel kezdődtek, hogy egyáltalán lehet-e szó a kullancs terjesztette betegség valamelyikéről.   

A kullancsencephalitis nevű betegség ellen van védőoltás. Az alapoltás 3 egymást követő oltásból (0. nap, 28. nap, 9-12 hónappal az első oltás után) áll, majd ezt követően emlékeztető oltásra is szükség van a védettség fenntartása érdekében.

A kullancs-szezonban, kullancscsípés után nem szabad elkezdeni a védőoltást, mert a részleges védettséggel rendelkező személyeknek nagyobb esélyük van súlyosabb lefolyású betegségre, mint a nem oltottaknak. Ez immunológiai okokkal magyarázható. Ezért az oltásokat úgy kell szervezni, hogy az alapoltások második oltása után még két hét elteljen a kullancs-szezon kezdetéig (általában március közepe- április eleje). A védettség a második oltás után két héttel lesz teljes. Az emlékeztető oltásokról sem szabad megfeledkezni. Ha valakinek már több mint 5 év eltelt az utolsó oltása után, akkor minél hamarabb forduljon orvosához.




Címkék: csípés, kullancs, rapsic, védekezés, kis szines, oltás, Somogy