ökokonf

Joghurttal nagyon finom salátát lehet belőle készíteni a kövér porcsinból, amely Törökországból származik,, kisebb rokona nálunk gyomnövény. Jól tűri a szárazságot és nagyon gyorsan nő. Ez az egyik olyan növény, ami a megváltozott klimatikus viszonyok között jól termeszthető. A Krisna völgyben 50 féle zöldséget és több mint 10 féle gabonát ültettek, hogy kiválaszthassák azokat, amik szélsőséges időjárást is jól viselik.

- Minél diverzebb a kertészeti kulturánk, annál bizonságosabban tudunk valamihez hozzájutni abban az évben, ami esetleg az egyik növénynek kedvez, a másiknak nem kedvez, de valamelyik biztonsággal termeszthető. Ilyen a gabonapótló növények közül az amaránt, ami egy dél-amerikai növény - mondta el Pőcze Vilmos, a Krisna- völgy környezetgazdálkodási igazgatója.

80 dekányi magból 800 kilónyi termés lesz. Az új növényekre szükség lesz, mert a kutatások szerint nagyon megváltozik az éghajlat a következő 100 évben a Kárpát-medencében. Bede-Fazekas Ákos, a Corvinus Egyetem tájépítész hallgatója szerint döbbenetes átalakulás várható, szárazodni fog az időjárásunk amellett, hogy természetesen melegedni, átrendeződik az évszakok eddig megszokott sorrendje és a nyári évszakban jelentős csapadék kiesés várható, télen pedig többlet. Többször számíthatunk az ideihez hasonló ítéletidőkre is.

A közgazdász szerint azonban nemcsak termesztési szokásainkon, hanem a hozzállásunkon is változtatni kell. Hajlamosak vagyunk mindig a nyugatiakhoz viszonyítani magunkat és siránkozni, hogy milyen rossz nekünk, Magyarország gyakorlatilag a 10% leggazdagabban van a világon ..ez gyakorlatilag kimutatható és az öko lábnyomunk az másfélszerese a fenntarthatónak - mond el Dr. Tóth Gergely, a Pannon Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Tanszékének egyetemi docense. Krisna -völgyben az ökológiai lábnyom 42%-a a magyar átlagnak. Éppen ezért 8 egyetemmel működnek együtt kutatásokban, szakdolgozati témákban. Ma a Corvinus Egyetem Ökológia gazdálkodási tanszékével is megállapodást kötöttek.

Címkék: klima, évszakok, Krisna völgy, fenntartható, növény, változás, kis szines