borostyan

Bogdán Júlia fél éves kisfiával két hónapja lakik a Borostyánvirág Anyaotthonban. Mint minden anyának itt, neki is megvan a saját története. Élettársa agresszív viselkedése miatt keresett menedéket az anyaotthonban. Mikor élettársa ittasan hazajött, sokszor veszekedett vele, még bántalmazta is.

A több mint 12 éve működő kaposvári anyaotthonban jelenleg 11 édesanya él gyermekével. A 34 férőhelyes intézményt csaknem 95 millió forintból kívül-belül felújították: a teljes akadálymentesítés mellett nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés is megvalósult. Ezzel több tízezer forinttal is csökkenhet az intézmény havi rezsije. A fejlesztés mellett képzéseket is indítottak.

Mózes Ernőné a Borostyánvirág Anyaotthon intézményvezetője elmondta: a lakóknak és a dolgozóknak külön személyiségfejlesztő tréning, illetve alapfokú minimális számítógépes ismeretek, ami nem tematikus oktatást jelent, hanem hogy az anyukák tudják hogyan kell használni a számítógépet.

A 12 hónap átmeneti gondozást nyújtó intézményben a valós életbe való visszatérést is segítik. Dr. Horváthné dr. Supola Olga, a regionális szociális és gyámhivatal hivatalvezetője úgy véli, az anyaotthon egy védelem, ugyanakkor egy kimeneteli lehetőség is, az úgynevezett szabad életbe való beilleszkedéshez, amelyhez nagyon sok támaszt adnak az intézmény dolgozói.

Somogy intézményeiben 120 nehéz sorsú anyának tudnak otthont biztosítani. A szakemberek szerint azonban a bajbajutott nők számát nem lehet pontosan megmondani, mert szégyenlik a problémájukat.

 

Címkék: Mózes Ernőné, Borostyánvirág Anyaotthon, védelem, megújult, anya, Kaposvár, kis szines