Hogy ez miért történik, azt pontosan még nem tudja megmagyarázni a tudomány, de valószínűleg a bolygónk magjának külső részén található, nagy mennyiségű olvadt vassal lehet összefüggésben a jelenség.

Az eddigi modellek szerint egy pólusváltás 4-5000 évig tart, most azonban olyan bizonyítékokat találtak amerikai geológusok, amelyek szerint akár pár év alatt is helyet cserélhet a mágneses északi és déli sark.

1995-ben találtak először a geológusok olyan kőzeteket az oregoni Steens Mountains hegységben, amelyek megkérdőjelezték az általános modellt. Az egykori lávafolyam mágneses doménjeinek iránya azt mutatta, hogy miközben a láva kihűlt (és ezzel konzerválódott a mágneses pólusok felé mutató irány), napi hat fokkal vándoroltak odébb a Föld mágneses sarkai. Ez az elméletileg lehetségesnél tízezerszer gyorsabb. A felfedezést azóta is viták övezik, és sok geológus nem fogadja el a kutatók eredményeit hitelesnek.

Most azonban az azóta is hasonló képződményekre vadászó kutatócsoport újabb bizonyítékra lelt Nevadában. A Battle Mountain hegy közelében talált kőzet 15 millió évvel ezelőtt szilárdult meg.

Különlegessége, hogy miután kihűlt és rögzültek benne a mágneses domének, egy év múlva egy újabb vulkánkitörésből származó lávaréteg borította be, ami felolvasztotta és újramágnesezte a felső rétegét.

A két rétegben a geológusok mérése szerint 53 fokot tér el a mágnesesség iránya, vagyis egy év alatt ennyit mozdultak el a Föld mágneses pólusai. Ebből kiindulva 15 millió évvel ezelőtt mindössze négy év kellett a teljes póluscseréhez.

Legutóbb 780 ezer éve zajlott ilyen esemény a Földön, ezt a felfedező tudósok után Brunhes-Matuyama eseménynek nevezik a geológiában. Megoszlanak a kutatási eredmények arról, hogy az mennyi ideig tartott: 1200 és 10 ezer év közé becsülik különböző kutatócsoportok tanulmányai. Ez ugyan arra utal, hogy már erősen ideje lenne a következő észak-dél cserének, azonban a mérési eredmények azt mutatják, hogy érezhetően gyengül a Föld mágneses tere, ami valószínűleg késlelteti a pólusváltást.

Címkék: vulkán kitörés, pólus, mágneses, észak, dél, Föld, kis szines