A 60-as években is nagy eseménynek számított a szüret a Balaton parton. Rengetegen dolgoztak a szőlőkben. Ez napjainkban is így van. 85 hektárnyi területen 40-en dolgoznak a Bujdosó Pincészetben. Épp a sárgamuskotályt szedik. Veszteséges évre számítanak. Bujdosó Ferencné azt mondja: a probléma az, hogy a művelési költségek a kedvezőtlen időjárás miatt az égbe szöktek. Csaknem felével kevesebb az idei termés, ráadásul a felvásárlási ár sem fedezi a kiadásaikat. Bujdosó Ferencné hozzátette: ma egy gombóc fagylalt 150 Ft, egy kiló szőlő szélsőségesen akár 48ft is lehet.

2010. a férfias évjárat éve, vagyis az idei szőlő javából fröccs lesz - meséli a borász. Az időjárás ugyanis a szüretnek sem kedvez. Bujdosó Ferenc elmondta: nincsenek könnyű helyzetben, egy hűvös, csapadékos felemás nyár után egy gyenge kezdéssel indít a vénaszonyok nyara. Inkább vénasszonyok tele van most -tette hozzá. A tartós esős idő a szőlő minőségét is rontja, többek között ezért sem vártak tovább a szürettel.

Bujdosó Ferenc elmondta: a szőlőt eladásra szüretelik, nem dolgozzák fel saját maguk, ezért abszolút a mennyiségi szempontok az elsődlegesek és minél hamarabb túlvannak úgymond rajta, annál kisebb veszteséggel lehet szüretelni. Az idei termés nagy részét Csehországba exportálják.

A balatonlellei hegyközség területén 560 gazda több mint félezer hektáron művel szőlőt. A hegybíró azt meséli: sokan még Bujdosóéknál is rosszabb helyzetben vannak. Buzássy László balatonlellei hegybíró elmondta: volt olyan, aki a leszüretelte a szőlőt, 10 órakor már kombájnnal szüretelt. 11-kor ott volt, hogy kivágási támogatást kér. Ennek ellenére van igény a hazai szőlőre - tette hozzá. Azt, hogy melyik szőlőt tudják legjobb áron eladni, a vénasszonyok nyara fogja eldönteni. De egyelőre savanyú a szőlő, mondják a borászok.

Címkék: Bujdosó Ferenc, Buzássy László, szüret, borász, szőlő, kis szines