malom

A perlitnek nagy a felülete, erre az olaj rátapad. Utána, amikor a szennyeződés levonul, a perlitet kivesszük és a veszélyes anyagot elszállítjuk - magyarázta stábunknak a környezetevédelmi igazgatóság szakembere, mikor az olajfoltot próbálták semlegesíteni. Egy csepp olaj ugyanis akár 1000 liter vizet is képes beszennyezni. A szakember azt mondja: időben kapták a jelzést, így még meg tudták akadályozni a folt továbbterjedését a folyóba.

Kristóf Csaba a Dél Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Szakaszmérnökségének munkatársa elmondta: egy vékony filmet kell elképzelni a víz felszínén, ami megakadályozza, hogy az oxigén oldódjon a vízben. Így az alatta lévő élőlények elpusztulnak. Ezért jelentős, hogy minden csepp olajat megpróbáljanak eltávolítani - tette hozzá.

A Kötél Életmentő Egyesület és a kaposvári tűzoltók egész délelőtt hurkokat helyeztek ki a patak több szakaszára, hogy összegyűjtsék az olajat. Majd egy tartályba kerül a veszélyes anyag, amit elszállítás után megsemmisítenek. Információink szerint a malom teherportájáról kerülhetett az olajszármazék a patakba. A cég vezetője elismerte a balesetet. Külföldi tartózkodása miatt e-mailben azt közölte: egyik fuvarozó kamionjuk sérült meg a hídmérlegnél.

Ekkor 30 liter gázolaj került a közeli patakba. Azonnal értesítették a hatóságokat, akiknek minden segítséget megadnak a tisztítási munkák folytatásához. Délutánra azonban már eltávolították a foltot. Általában évente csupán 1 hasonló esetben kell intézkedniük a vízügyi szakembereknek Somogyban.

Címkék: patak, Kapos, olaj, kis szines