esernyo

Üres teraszok, lefóliázott fagylaltpultok a kaposvári sétálóutcán. A nyár utolsó napján mindössze egy-egy ember tűnik fel esernyővel a kezében. Az esőkabátok, a gumicsizmák és a pulóverek is előkerültek a szekrényből. Az eső egész nyáron megkeserítette az életünket. Május 15-én kezdődött, amikor Zsófia, az elmúlt 70 év legnagyobb vihara csapott le Somogyra. Aztán júniusban is csak esett-esett.Több somogyi patak annyira megáradt, hogy felúsztak benne a busák a Balatonról.

Soha nem látott kráterek keletkeztek. Több helyen a levegőben lógtak a sínek. Nemrég egy nagybajomi ház teljesen leégett, belecsapott a villám. Gál Attila, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentésszervezési főelőadója elmondta: 2000-2200 esethez vonultak a tűzoltók, ebből a mai napig a szélsőséges időjárás miatt 1000 esetben, ez a tavalyi évhez viszonyítva az időjárás miatt a háromszorosa lett.

Az időjárás miatt volt olyan nap, amikor háromszor annyian keresték fel a kaposvári kórház sürgősségi osztályát, mint máskor. Vagy azért, mert egy nap alatt 20 fokot esett a hőmérséklet, vagy mert 38 fok volt. Szalontai Zoltánné elmondta: férje a telkükön lett rosszul, majd a mentő hozta be őt a kaposvári kórházba.

Érdemes a rövidnadrágot a szekrény mélyére suvasztani, néhány napig marad az ősz, és a hétvégére is csak 20 fokig melegszik a levegő.

Címkék: esernyő, esőkabát, fakidőlés, eső, nyár, vihar, kis szines, időjárás