óvoda

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint tízezer lakosnál népesebb települések önkormányzatait hiába kötelezi a jogszabály bölcsőde fenntartására, több helyütt ez nem valósul meg. A 2008 végi adatok alapján a három évesnél fiatalabb gyerekek mindössze nyolc százaléka jut be a bölcsődébe.

Az ország 3200 településéből 3000 helye egyáltalán nincs bölcsőde, ahol mpdig működnek, ott 130 százalékos a kihasználtság. Egyre népszerűbbek a családi napközik, magánóvodák, azonban a legtöbb szülő ezt nem tudja igénybe venni, ugyanis a térítési díj nagyon magas. Szabó Máté utalt arra, hogy hiányoznak a jogszabályok, előírások, amelyek az óvodai és bölcsődei férőhelyeket tartalmaznák. A Fidesz-KDNP még ellenzékben bírálta a Bajnai kormányt a gyes időszakának két évre csökekntése után, mert az anyák korábbi munkába állása meglátásuk szerint tovább növeli a bölcsődei helyek utáni egyébként is a nagy keresletet. Az előző kormány több ízben megígérte, hogy az uniós forrásokból 2013-ig ötezer férőhelyet hoznak létre, ám nem tudni, hogy a bővítés egyáltalán elkezdődött-e.

bölcsőde

Jelenleg Magyarországon 33 500 gyermek jár bölcsődébe, az intézmények 130 %-os kihasználtsággal működnek.Kaposváron 244 gyerek volt beiratva, de még több gyermek szerepel várólistán. A 60 férőhelyes siófoki bölcsődében 80 gyermek ellátásáról gondoskodtak. A sok jelentkező közül csak a helyi kisgyerekek felét tudják felvenni, a vidékieket egyáltalán nem. Tabon is teljes kihasználtsággal működik a bölcsőde. Marcaliban a 40 férőhelyes kistérségi bölcsődében 48 gyermek ellátásáról gondoskodtak. A bölcsődei ellátás normatív támogatása eddig is kevésnek bizonyult, legalább ugyanekkora összeget hozzá kellett tennie az önkormányzatoknak.

Címkék: kihasználtság, ombudsman, férőhely, kevés, bölcsőde, kis szines