A három orosz, egy kínai, egy olasz és egy francia férfi összesen 520 napot tölt el összezárva - ennyi ideig tart a feltételezések szerint egy jövőbeli utazás a Marsra és vissza. Az "űrutazók" egyelőre nem unatkoznak. "Egyikük sem akar még kijönni" - mondta el Peter Gräf, a Német Légi és Űrhajózási Központ (DLR) projektvezetője. Mind a hatan lelkesek bent, lassan kialakulnak a szokásaik is.

Az űrhajó-szimulátor konténer a Big Brother című valóságshowhoz hasonló környezetet teremt a bentlakóknak: mindenhol kamerák függnek, amelyek ellenőrzik, hogy a kísérletben résztvevők valóban teljesítik-e a kutatási projekt összesen száz feladatát.

Jens Titze, az Erlangen-Nürnbergi Egyetem munkatársa elégedett az eddigi eredményekkel, hiszen a vizsgálati személyek nagyon jól közreműködnek.

A csapat táplálkozását is felügyelet alatt tartják: orvosok jó előre meghatározták az étlapot. Az "űrhajósoknak" azt kell enniük, amit kapnak, és rendszeresen vizeletmintát kell adniuk. A kutatók többek között azt vizsgálják, milyen hatása van az ételben lévő konyhasó mennyiségének a részvevők vérnyomására.

"A Mars 500 az űrutazás történelmének legnehezebb kísérlete" - fejtette ki Oliver Twickel, a német hadsereg századosa, aki tapasztalatból beszél: egy évvel korábban hasonló körülmények között 105 napot töltött megfigyelés alatt a "moszkvai világűrben".

A Mars 500 résztvevői jelenleg pszichológiai és testi kísérleteket és teszteket végeznek.

Címkék: Peter Gräf, DLR, Jens Titze, Oliver Twickel, Erlangen-Nürnbergi Egyetem, Német Légi és Űrhajózási Központ, Mars, kis szines