Szúnyogok, kullancsok, rovarok – életünk keserítői. Idén nyáron a sok eső miatt rendkívül elszaporodtak. Ráadásul a permetezések nem pusztítják el az összes vérszívót. Amelyik rovar viszont érintkezett a szerrel, annak csípése allergiás reakciót válhat ki.

 

Vida András kórházi kezelésre érkezett Kaposvárra. Szerdán vette észre, hogy a térde tele van kiütésekkel.

- Az éjszaka csöndes volt, egy kicsit égett meg viszketett, és akkor jöttünk újból sugárterápiárára és szóltam a kezelőorvosnak - mondta a faddi Vida András.

Ő irányította a bőrgyógyászatra. Itt kiderült, hogy valószínűleg megcsípte valami. Egyer többen fordulnak orvoshoz hasonló panaszokkal. Ám sokszor indokolatlanul. Idén nyáron viszont egyre több az allergiás reakció. Hetente 6-8 beteget kezelnek.

- Elég típusos rovarcsípés szokott lenni, a kis fekete bogár okozta rovarcsípés, és egy két-három nap múlva fájdalmas hólyagos elváltoztások jelentkeznek. Ezekkel mindenképpen célszerű orvoshoz menni, mert elhalás, akár fekélyek is kialakulhatnak - mondta Battyáni Zita osztályvezető főorvos.

Egy darázs vagy méhcsípésbe pedig bele is lehet halni. Életveszélyes állapotot is okozhatnak - mondja az orvosnő. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. Aki tudja, hogy érzékeny valamilyen rovarcsípésre, az tartson otthon hűsítő, fertőtlenítő kenőcsöt és igyon kálciumot.

Címkék: Fadd, Vida András, Battyáni Zita, szúnyog, kis szines