Nyáron könnyű parkolóhelyet találni Kaposvár belvárosában. A megyeszékhelyen 1200 fizető és 3500 ingyenes parkolóhely van. Július 1-től a parkolási díj nem lehet több mint a 95-ös benzin átlagárának kétszerese. Ez Kaposvárt nem érinti, a megyei jogú városok között az 5. legolcsóbb: átlagosan 190 forint egy óra. Mégis a városban tavaly 16 ezer mikuláscsomagot osztottak ki, és 32 millió forint bírságot szabtak ki.

- Rendnek kell lenni, mert különben annak lesz rosszabb, aki nem talál parkolóhelyet – mondta a kaposvári Karl Gábor.
Ezentúl az 1 óránál rövidebb ideig parkolók 5 percet, az annál hosszabb ideig megállók pedig 15 percet késhetnek. Ezután kapnak csak csomagot.

A törvény szerint a pótdíjat nem 8, hanem 15 napon belül kell befizetni. Emellett míg korábban ötvenszeres volt a maximálisan kiszabható büntetés, most negyvenszeres.
A városgondnokság vezetője azt mondja: sokan még a parkolási szabályokat sem tudják. Szerinte tovább javulna a rend, ha az autókat kitiltanák a belvárosból.

- Nem kellene ezt a fizetőparkolást csinálni, ha kevesebb autó lenne, ha szélesebbek, nagyobbak lennének a magyar belvárosok. Dehát ezeket nem erre a forgalomra találták ki, hanem a lovaskocsis világban, és nem férünk el az autóktól – mondta Hartner Rudolf a városgondnokság vezetője.

- Somogy második legtöbb fizetőparkolóval rendelkező városában javul a morál. A siófokiak és a környéken lakóknál különösen jó ez a morál. Állíthatom, hogy 80% körüli – mondta Dudás Károly, a közterület-felügyelet vezetője.
Siófoknak csaknem 100 millió forint bevétele származik a parkolásból egy év alatt. Ennek mindössze 10-15%-a a büntetés.

 

Címkék: Dudás Károly, Karl Gábor, KVG, Hartner Rudolf, parkolás, Balaton, Siófok, kis szines, Kaposvár