A Russzkij-szigetre megálmodott létesítmény 435 vízmedencéjével és akváriumával mindenekelőtt arra szolgál, hogy jobban kutathassák a Csendes-óceán északnyugati részének tengerbiológiáját - mondta Dmitrij Pitruk, az Orosz Tudományos Akadémia illetékese.

Az akváriumokban a biológusok elsősorban a tengeri állatok mesterséges körülmények közötti viselkedését tanulmányozzák majd - tette hozzá Pitruk, aki egyúttal az óceanárium igazgatója. A látogatók pedig egyebek mellett egy 75 méter hosszú "vízalatti" alagúton figyelhetik meg a tengerek lakóit.

A mintegy 195 millió euróra (55 milliárd forintra) becsült beruházásra egy tajvani vállalat, a The Huangs Green Country Co. Ltd. kapott megbízást.

"A fedett létesítmény 20 ezer négyzetméteres. Ez lesz a világ legnagyobb óceanáriuma, ami az összvízmennyiséget illeti" - jelentette ki Kenny Csen (Chen), a vállalat vezetője.

Az óceanárium nem véletlenül kerül a Russzkij-szigetre: a tervek szerint itt tartják az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóját 2012-ben. A jelenleg 21 taggal működő APEC-et 1989-ben hozták létre a Csendes-óceán mentén fekvő országok azzal a céllal, hogy elősegítse a gazdasági együttműködést az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Sajtójelentések szerint Oroszország mintegy 3 milliárd eurót (847,5 milliárd forintot) szán a csúcstalálkozó előkészítésére. Ezért az összegért többek között bővítik a vlagyivosztoki nemzetközi repülőteret, és a szigetet híddal összekötik Vlagyivosztokkal.

 

Címkék: óceanárium, Vlagyivosztok, kis szines