Ausztrália ikonikus állatai, a kenguru és a koala, az összes többi erszényessel, a vombatokkal és oposszumokkal együtt nem őshonos, hanem Dél-Amerikából származik – derítette ki német genetikusok kutatása.

A münsteri egyetem genetikusai megtalálták az erszényesek közös ősét, majd a Dél-Amerikában honos rövidfarkú szürke oposszum és az ausztrál törpekenguru genomjainak vizsgálatával kiderítették, hogy milyen sorrendben szakadtak el a különböző fajok a közös őstől.

A vizsgálat azt mutatta, hogy az erszényesős 30-40 millió évvel ezelőtt Dél-Amerikában élt, onnan vándorolt át egy populáció az ausztrál kontinensre, majd az új környezetben az evolúció tucatnyi fajt hozott létre belőle, többek között az ország jelképévé vált kengurut.

Az erszényesek őse, a 125 millió éve élt Sinodelphys szalayi viszont Kínából származik, így az erszényesek százmillió év alatt valójában egy nagy kört tettek meg, az ősi Gondwana szuperkontinensen vándoroltak el a mai Dél-Amerika területére, aztán onnan Ausztráliába, onnan pedig az indonéziai szigetvilágon ál vissza Délkelet-Ázsiába.

Forrás: index.hu

Címkék: kenguru, koala, Ausztrália, kis szines