kemping

A fürdőegylet úgy tudja: eközben már nem is apartmanhotelt, hanem társasházakat építenének ott. Akkor pedig az idegenforgalmi adótól is elesne a település. A 4.5 milliárdos beruházás építtetője ezt nem így gondolja. A téma a hétvégi lakossági fórum egyik fő témája volt.

A kisgyermekes családok egyik kedvelt, 30 éve épült kempingje Balatonszemesen. A szezonban több ezren fordulnak meg itt. Ezért tiltakoznak az itt üdülők az apartmanhotel tervezett építése és a kemping bezárása ellen.

Kun Miklós a Lido Kemping üdülői megbízottja elmondta: kérték több ezer kezdeményező nevében, hogy gondolja át az önkormányzat és az SCD a kemping bezárását és a tisztes, hosszú távú hasznosítást válassza a bizonytalan és környezetidegen beruházás helyett. Az elmondottakat alátámasztva több 100 üdülő társam nevében tiltakozó aláírást rövidesen átadjuk az illetések SCD és az az önkormányzat részére - tette hozzá.

A hétvégi lakossági fórumon is feszültek az indulatok az üdülőtulajdonosok megbízottja és a képviselőtestület között. A polgármester azt mondja: a kemping elavult, fejlesztésre tényleg szükség van. Abba azonban nem szólhatnak bele teljesen, hogy egy magánterületen mi épüljön. Takács József, a település polgármestere hozzátette: a képviselőtestület 90 százaléka úgy döntött, hogy támogatja az építkezést. A szemesi fürdőegyesület nem szeretné, hogy helyenként 25 méter magas épületek álljanak a parton. Szerintük ráadásul az új elvi építési engedélyben már nem is apartmanhotel szerepel.

Czirják Mariann a Balatonszemesi Fürdőegyesület elnöke elmondta: most már 136 lakásos társasházról van szó. S ez minket nagyon felháborít, mert benne van ebben a levélben is, hogy az egész kérelem tárgyát megváltoztatták. Ezáltal most már nem egy idegenforgalmi beruházásról van szó, hanem egy lakóépület együttesről. És ezáltal a falu elesne az idegenforgalmi adótól, a társasági adótól - tette hozzá. Ezt az előző építési engedélyhez hasonlóan szintén megtámadják. Az SCD Group kommunikációs igazgatója azt mondja: az idegenforgalmi adó megmarad.

Elkán Péter SCD Group Zrt., kommunikációs igazgatója elmondta: jogilag tényleg társasházként jelenik meg az elvi építési engedélyen és a terveken a beruházásunk, a valóságban azonban ez egy apartmanhotel lesz. Továbbá hozzátette: nincs ennyi kempingre szükség a Balatonon és újra kell gondolni ezeknek a kempingeknek a működési formáját. A befektető szerint a beruházás legkorábban év végén kezdődhet. A végleges építési engedély mellett ugyanis banki hitelre is szükségük van.

Címkék: lakossági fórum, kemping, SCD Group, Balatonszemes, kis szines