eskuvo

Az egybekelők átlagéletkora jócskán megnőtt: ma már a 30 év felettiek kelnek egybe. Közülük minden második erősíti meg a házasságkötést egyházi szertartással. Pedig a tapasztalatok szerint ők sokkal kevesebben válnak el.

Torma Emese énekesnő egy hónapja fogadott örök hűséget párjának. A polgári esküvőt egy Kaposvárhoz közeli erdőben tartották. Náluk családi tradíció a házasság, nem akart élettársi kapcsolatot. Egyházi esküvőt is szerettek volna, de nincs megkeresztelve, így 1-2 évet várniuk kellett volna a házassággal.

A 70-es évek elején lovashintók vitték a menyasszonyt, a vőlegényt és a násznépet is Kaposváron. Akkor sokkal fontosabb volt az esküvő, mint manapság. Ezt bizonyítja, hogy például 1975-ben több mint háromszor többen esküdtek Somogyban, mint tavaly. A házasságkötések száma évről évre folyamatosan csökkent az utóbbi 35 évben.

Most alig több mint 900-an tesznek örök esküt. Kaposváron is hasonló a helyzet, mondja Zolnai Xénia, az okmányiroda vezetője. Míg 1975-ben 600-an, addig tavaly már csak 270-en házasodtak. Zolnai Xénia hozzátette: az tapasztaltuk, hogy az eddigiekgez képest az idősebb korosztály a 30-as korosztály házasodik, nem a 20 év körüliek.

A pároknak azonban csak kevesebb mint fele kér egyházi esküvőt. A falvakban gyakrabban magyarázza Kaposszerdahely plébánosa. Egy tanulmány szerint akiknek egyházi szertartásuk is volt, tovább maradnak együtt.

Nyéki Kálmán katolikus pap elmondta: azok között, akik rendszeresen gyakorolják a vallásosságuk azok között a válási arány 2%-alá esik. A megyei válási átlag ennél jóval magasabb. A házasságoknak fele néhány éven belül felbomlik.

Címkék: Zolnai Xénia, Nyéki Kálmán, Torma Emese, esküvő, házasság, templom, kis szines