tótk istván1

Tóth István óriási krátert fedezett fel, csigaevő kacsát reklámozott, megmondta, mit együnk, és mindig megmutatta, ami odaát van. Tóth István a somogyi földek és növények őrzője volt 43 évig. Júliustól nyugdíjas. Azóta sok időt tölt a kertjében. Barackot is termeszt. A májusi vihar az ő kertjében is pusztított, de növényeit nem szívesen permetezi, csak ha nics más megoldás. Tóth István tanúja volt a szövetkezeti mozgalomnak, és nekik köszönhető, hogy az erős, tiltott mérgek eltűntek Somogyból. 74-ben egy nemesdédi almásból vittek levélmintát, ahol az idős gazda azt mondta: nem használt mérget.

Tóth István hozzátette: a kémikus megmondta, hogy Tinox erős rovarölő szerrel permetezett az idős gazda, aki miután kimentünk hozzá összecsapta két kezét és földöntúli lénynek tartott minket. A legmegrázóbb eset, amire Tóth István emlékszik, az volt, amikor a boglári szőlőben szüretelő katonák munka után gramoxont ittak egy kólásüvegből. A buszsőfor illegálisan kérte a vegyszerraktárból. Hatan meghaltak.

Tóth István szerint is változik a klíma, régen nem látott ilyen krátereket és olyan erdőket, amit kopaszra rágtak a hernyók. Egyébként nyugdíjas napjai is aktívan telnek: most is segít például a kistermelőknek. De azért lesz ideje megkeresni rég nem látott rokonait, akiktől már fenyegető leveleket kap - mondja. És Erdélybe is szeretne elutazni feleségével és három gyerekével.

Címkék: Tóth István, nyugdíjas, kis szines