Az utolsó példányokat katonán ették meg 100 éve. Csupán a világ néhány állatkertjében él. Nemrég egy egész csapat került a bőszénfai szarvasfarmra. Különleges bemutatóközpontot akarnak itt létrehozni.

Fehér dámszarvas és különleges gímek a bőszénfai szarvasfarmon. Boris már a kamerával is megbarátkozott. A farm újabb kuriózuma, a Dávid-szarvas, kínai nevén Milu azonban már nem ilyen közvetlen. A félénk csordát csak messziről szemlélhettük. A furcsa jövevény nevét Dávid atyáról, egy Kínában térítő francia misszionáriusról kapta. Küllemét egy mondással illetik.

- Amikor a jó isten teremtette az állatvilágot, ami megmaradt, azt összeöntötte egybe, és ebből lett a Dávid szarvas. Ha jól megfigyeljük, akkor tényleg egy különleges állatfajról van szó.

Amikor fut, akkor leginkább egy lovat lehet beleképzelni, a csülkei, a patája azok a marhának a hasított körmeihez hasonlítanak. A farka az a szamáréra emlékeztet - mondta Nagy János a kaposvári egyetem szarvas ágazat egység vezetője.

Öszvér test, egér fül, az agancsai pedig a gímszarvashoz képest mintha fordítva ülnének a fején. A kiemelten védett állat vadon már nem létezik. A világon csak néhány állatkertben és vadasparkban láthatjuk. A Kaposvári Egyetem különleges céllal szerezte be a Dávid szarvasokat.

- A kaposvári Egyetem eltökélt szándéka, hogy a vadgazdálkodás tudományát magasabb szinten oktatni kívánja. És ennek keretén belül a bőszénfai vadgazdálkodási tájközpont olyan állományt szeretne létrehozni, amelyik lehetőség szerint az összes Európában fellelhető vagy vadkerti vagy szabadterületi szarvast be tudja mutatni - mesélte Dr. Buzgó József oktató.

Azokból az egyedekből pedig amiket nem sikerül élőben bemutatni, egy trófeagyűjtemény készül. Már épül Bőszénfán az az oktatóközpont, ahol a tervek szerint Európa összes szarvasfajáról hallhatnak majd a hallgatók.

 

Címkék: Milu, Dávid szarvas, Buzgó József, Nagy János, Kaposvári Egyetem, kis szines