Az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesülete és a Somogy Temetkezési Kft. több hónapos kutatómunka után azonosító listát készített, amit feltesznek az internetre. Egyre több, főleg ukrán és belorusz unoka keresi nagyapja sírját.

katona sírok

Szovjet katonák nevét sorolja az Orosz Hagyományőrzők tagja, Ludmilla a kaposvári keleti temetőben. 100-an névtelenül fekszenek itt, 1000 katonáról tudják, kicsoda. Az nevüket és azt, ki, melyik parcellában fekszik, hamarosan az interneten is olvashatják a hozzátartozók magyar és orosz nyelven. Ez több hónapos kutatómunka eredménye.

- Próbáltuk feljegyezni, ami a táblákon van, ami nem volt olvasható, akkor kértünk orosz követségtől listákat, de azok is elég zavarosak voltak, akkor egyeztettünk. Akkor interneten volt orosz ilyen memoriál adatbázis, azokkal is egyeztettünk, és akkor így sikerült beazonosítani ezeket a neveket - mondta Cserjés Miklósné az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületének tagja.

A listára komoly igény volt. A Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatóját egyre gyakrabban keresik meg a hozzátartozók e-mailben. Vannak itt kézzel írt, orosz és magyarra fordított levelek is. Ukrajnából, Belorussziából. Van, aki még fotót is küldött hozzátartozójáról.

- Már az unokák keresik a hozzátartozókat, nem a leszármazottak, tehát az nyilván összefügg azzal, hogy szabadabban jobban lehet érdeklődni. Az egykori szovjet utódállamokban ma ez egy természetes folyamat - mondta Puskás Béla a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója.

Eddig csak ilyen nehezen áttekinthető kézi nyilvántartásból dolgoztak. A ciril és latin betűket ráadásul a vésnökök néha rosszul azonosították. Főképp telefonon. Ezért vannak, akik többször szerepeltek a listán.

- Többféle jegyzékből dolgoztak, magyar mesterek vésték fel a neveket, és ők nem tudtak különbséget tenni. Most a számítógépes nyilvántartásnál derült ki, hogy 50 névvel több van felírva - tette hozzá Puskás Béla.

Eldőlt: augusztusban Marcaliban helyezik örök nyugalomra a néhány hete, a város határában talált, és szovjet katonaként azonosított maradványokat. De exhumálják egy somogyi község családi ház kertjébe temetett és most előkerült hősök maradványait is.

Címkék: Cserjés Miklósné, szovjet, Puskás Béla, Marcali, kis szines