Ezt a hangot nem a villanyvezeték és nem is valami elektromos műszaki hiba produkálja, hanem ez a rovar. Az énekes óriáskabóca udvarol ilyenkor nyár elején. A megyei múzeum munkatársa azt mondja: a pirregő hangot az oldalán található kis szerkezettel adja. Ez a kabóca azonban nem ugyanaz, mint a tengerparti társa. A hangjuk hasonló és az is közös bennük, hogy szeretik a meleget.

- Mi itt a Dél-Dunántúlon egy balkáni mediterrán hatás alatt állunk és gyakorlatilag az énekes kabóca is ilyen elterjedésű jószág, aminek az elterjedésének az északi határa valahol itt húzódik - mondta Ábrahám Levente a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának osztályvezetője. Főként a bükkös-ezüsthársos erdőket kedvelik, de a sok parknak köszönhetően Kaposvárra is behúzódtak.

kabóca

Tóth István nyugalmazott növényvédelmi igazgató azt mondja: a kabócáknak több mint 300 fajuk van és van, amelyik kárt tesz a dísznövényekben, szőlőkben. A növények nedveit szivogatja és a nyálával fertőzhet is. Az, hogy most sok van belőlük, több mindennek köszönhető.

- A fecskék szinte eltűntek és ez egy repülő rovar, nem túl jó repülő, de a fecskék előszeretetettel gyűjtenék, ha lennének fecskék, de nincsenek - mondta Tóth István. Így marad a kabócakoncert.

Címkék: Ábrahám Levente, kabóca, Tóth István, Dél-Dunántúl, kis szines