Az embernek az auráját, az energetikai rendszerét tölti, feltölti, és gyógyítja a sámándob - magyarázza Heffner Attila, aki szintén készít ősi magyar hangszereket. A miskolci sámándobkészítő szerint ezen hangszereknek lelke van. A vas megmunkálásához már nemcsak lélek, hanem izomerő is kellett.

szantodi vasar

Oppenauer Péter ózdi kovács hat éves kora óta foglalkozik fémmegmunkálással. Napjait nem tudja elképzelni ezen mesterség gyakorlása nélkül. Több kovács is dolgozott Szántódpusztán. A bátrabb hölgyek a betyár ostorát is kipróbálhatták. A Magyarok Vásárán régi sajtokat, füstöltet és gomolyát, ősmagyar ruhákat, betyárpoharat és rendhagyó pálinkásüveg tartót is lehetett venni. Az Európa Nostra-díjas Szántódpuszta csaknem ezer éve létezik. Bencés szerzetesek éltek, dolgoztak itt. Ezt az ősi magyar emlékhelyet akarják életre kelteni a szervezők.

Varga László, a Magyarok Szövetségének somogyi elöljárója elmondta: a Siotour eladása után a Helikon kastélymúzeumhoz került, azonban nincs pénz, tartalék energia arra, hogy az emlékhely állagmegóvást biztosítsák. Azt is szeretnék, hogy az ősi magyar értékeket mindenki megismerje, és ezek fennmaradjanak.

Címkék: sámándob, magyarok vására, Szántód, kis szines