Kárpáti Zoltán, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) Dél-dunántúli Regionális Irodájának vezetője csütörtökön elmondta az MTI-nek, hogy a májusban megkezdett feltárás során egy bronzkori település, valamint egy Árpád-kori falu temetőjének a nyomaira, a napokban pedig hadisírokra bukkantak. Az utóbbiaknál - a Honvédelmi Minisztérium és a Hadtörténeti Intézet támogatásával - nem csupán exhumálás, majd újratemetés lesz az eddigi gyakorlat szerint, hanem rendhagyó módon régészeti módszerekkel aprólékos, részletes feltárás és dokumentáció készül a temetkezésről, az elesett ruházatáról és egyéb részletekről.


Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!Kattints, galéria nyílik!
Kattints, galéria nyílik!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A II. világháború alatt Marcali is része volt a németek Dunántúlt átszelő védrendszerének, a Margit-vonalnak. A KÖSZ régészei az akkori lövészárkokat, lövészállásokat és a helyben elesettek sírjait találták meg. A hadisírok feltárása és az elhunytak exhumálása a napokban zajlik.

Különleges felvétel egy magyar tábornok fegyverletételéről Linzben.

A második világháború borzalmairól Puskás Béla írásaiból tudhatnak meg még több, érdekesebb információt: Harcok Dél-Dunántúlon, Hol sírjaink domborulnak, A hősi múlt emlékei, Hadszíntér Somogy földjén, Véget érnek a harcok Somogy megyében .

Helyszín

Címkék: katonasírok, második világháború, feltárás, Marcali, kis szines