Kaposvár Megyei Jogú Város Városgondnokság hétfőn döntött arról, hogy lesz szúnyoggyérítés a város területén. Hartner Rudolf a gondnokság vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az irtás pontos időpontját még nem tudják, de tíz napon belül biztosan elkezdik a munkákat. Hartner Rudolf hozzátette: a szúnyogirtás előtt tájékoztatják a méhészeket, s csak azután kezdik el a permetezést. A tavalyi évben kétszer irtottak, idén az időjárástól függ hány alkalommal végezik el a munkát. A gondnokság vezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a repülő egyedek elleni permetezést megkezdték, de amíg a lárvák nem kelnek ki, nincs értelme irtani. Összesen kétezer hektáron végeznek szúnyogirtást, kifejezett figyelmet fordítva a vizes, és a nagy zöld területekre, mint például a Városliget, Cseri park, és a Deseda.   

szúnyog

A nyaralók rémálma, ha sötétedés után másodpercenként kell csapkodni a testüket, mert megtámadtak a szúnyogok. Az elmúlt hetek esőzései miatt - és ha még kapunk az égi áldásból - vérszívó dömpingre számíthatunk a Balaton parton.
A térségében eddig három védekezést (egy biológiai és két kémiai) végeztek. A Balatoni Szövetség azt tervezte, hogy a Keleti öbölnél kezdik a gyérítést, majd folyamatosan haladnak a többi terület felé. - A déli részen Siófok, és Fonyód térségében található nagyobb kiterjedésű nádas, ahol elszaporodhatnak a szúnyogok - mondta Sáringer Tamás szakértő.

A térségbeli irtásra idén 50 millió forint áll rendelkezésre, ami állami és önkormányzati részből tevődik össze. A szakember elmondása szerint 2006-ban volt ilyen jellegű probléma az eső miatt, de azt is leküzdötték. - Az időjárástól függ, hogy sok lesz-e a szúnyog. Ha száraz idő lesz, és megkapjuk a légi engedélyt az irtásra, akkor nem okoz problémát.
A kémiai anyag, amit használnak a cserebogár méretű rovarokra már nincs hatással, de a méhekre még igen. Sáringer Tamás hozzátette: egyes Balaton parti önkormányzatok az egész településükre kértek gyérítést, mások csak a kritikus területekre.

- Az a véleményem, hogy 7 kémiai permetezésnél nem állunk meg. Senki sem szeret úgy ünnepelni, gondolok itt az augusztus 20-i programokra, hogy folyamatosan csapkodnia kell a vérszívókat.

Sáringer Tamás leszögezte: az árva szúnyogok veszélytelenek, nem csípnek, viszont a vizek minőségének javulásához nagyban hozzájárulnak, ezért az irtásuk szükségtelen.

Címkék: szúnyog, vérszívó, irtás, Balaton, Kaposvár, kis szines