Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnap estére ismét megnőtt, 11 volt az árvíz miatt a külvilágtól elzárt települések száma, de a helyzet folyamatosan változik. Kritikus lakosságellátási probléma sehol nincs - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Jelenleg az ország 12 megyéjében összesen 265 településen folytatnak valamilyen védekezési tevékenységet, de a munka továbbra is Borsod megyére koncentrálódik, ott 18 ezer 500 ember vesz részt a védekezésben. A kitelepítettek száma országosan 68 településen 3700, Borsodban 51 településen 3600 embernek kellett eddig elhagynia az otthonát.

Homokzsákos védekezés folyik főleg a Hernád és Bódva mentén sok helyen, például Aszalón, de már Ónodnál is nehéz a helyzet, a Sajó vízszintje emelkedik, erősen kell védekezni. Továbbra is igen nagy védekezési munkát végeznek Felsődobszán, száz pénzügyőr ment a már ott dolgozó rendőröknek segíteni megerősíteni a gátat - mondta a szóvivő.

A következő napokban a Dunán a harmadfokú szintet meghaladó vízállásnak megfelelő víztömeg vonulhat le, ami különleges lakosságvédelmi intézkedést nem tesz szükségessé. A Duna tetőzése a hét közepén várható.

A Tiszán annak középső és alsó szakaszán vonul le több árhullám.
A Tisza és a Duna menti megyékben embereket kitelepíteni csak a közvetlen vízparti épületekből, szórványosan kellett - mondta Dobson Tibor.

Címkék: Aszaló, Ónod, Felsődobsza, Bódva, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hernád, Dobson Tibor, Tisza, Sajó, Duna, kis szines