Az idei év első trópusi vihara, amelyet Agatha névre kereszteltek el, súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozott Közép-Amerikában. A vihar Guatemalát érintette a legsúlyosabban, de nagy pusztítást végzett Hondurasban, El Salvadorban, és Mexikóban is.

Csak Guatemalában több mint 82 ember vesztette életét a vihar miatt, 15-en egy óriási méretű földcsuszamlásban haltak meg, mert a hegyekből lezúduló földtömeg egy fél falut sodort magával. Egy hídnak két tartópillére omlott össze a heves esőzések, és az alatta megáradt folyó miatt. A helyiek szerint két autó is beleesett a vízbe, az esetleges áldozatok utáni kutatás még zajlik. Egy guatemalai szemtanú elmondása szerint egyszer csak sziklák és fatörzsek kezdtek lezúdulni. S közben a sok ember sikoltozását hallották.

Guatemala elnöke az országban szükségállapotot rendelt el. A mentési munkálatok már megkezdődtek: az országba egyre több államból, így több szomszédos országból, és az Egyesült Államokból is érkeznek mentőcsapatok és segélyek. Az Agatha által okozott anyagi kár egyelőre megbecsülhetetlen.

guatemala_godor

 

Katasztrofális helyzet nem először érte a megyét. A Kapos Televízió archív felvételét láthatják, ami 2006 május 29-én készült. Mernyét elöntötte a víz és a sárlavina.

 

Várjuk ilyen és ehhez hasonló fotómontázs ötleteiteket e-mail címünkre, amit a Tab melletti hatalmas kráterről készítetek.

szörny.jpg

Címkék: Tab, kis szines