Vörös riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a közeledő vihar miatt Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a dél- és közép-dunántúli régióban hétfő éjfélig. Akár egyhavi csapadék is lehullhat. Pedig Somogyban már most több helyen utcákat árasztott el a sár. Az egész megyében óriási a készültség.

Több utcát árasztott el a víz Szántódon még tegnap este. Balatonkeresztúron ma le kellett zárni egy utat. Az eső lehordta a sarat a dombról, ezért a szántóföldre szivattyúzták a vizet a tűzoltók. A katasztrófavédelem készültségben van, az ügyeleten folyamatosan figyelik a helyzetet. Legfőképpen a déli határvidék érintett, illetve Kaposvár és környékén - mondta el a Kapos Televíziónknak Koncz András, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

A következő napokban azonban 100 mm eső is eshet. Ez a fele az elmúlt hetekben esett csapadéknak, de mégis mindenhol nagy a készültség. A talaj és a medrek telítettek. Nem tudják elvezetni a vizet. A Kapos parton még kint vannak a két héttel ezelőtt kirakott homokzsákok. A katasztrófavédők a biztonság kedvéért ma ellenőrizték az átereszeket, de itt a vízügyesek szerint nem lesz baj. A vízügyesek szerint a Kapos tolnai szakaszán lehet nagyobb árhullám. Somogyban a kisebb folyókon, patakokon léphetnek ki medrükből. Dél-Somogyban árvízi helyzetre kell készülni. Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője szerint  két ilyen nagyon mély ciklon alakuljon ki röviden egymás után, és ennyire beszoruljon ebben a térségben, ez nem általános, valóban rendkívülinek számít.

A két héttel ezelőtti esőzés csak Kaposváron 11 millió forint kárt okozott. Négy épület rongálódott meg, és 25 fa dőlt ki a Cseri parkban. A Balatonon eddig több százmillió forintra tehető a kár.

A hét második felében is marad a csapadékos idő, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 19 fok között valószínű Somogy megyében.

vihar webcam boglar

Balatonboglár
foto: idokep.hu

Emellett a Nyugat-Dunántúlra és a Dél-Alföldre narancssárga riasztást adtak ki, ahol szintén nagymennyiségű eső és viharos szél várható. Az észak-alföldi régióban citromsárga riasztás van érvényben. Az előrejelzések szerint kedden is hasonló időjárás várható, mivel a ciklon megreked a közép-európai régióban.

Riasztás

Címkék: vörös riasztás, csapadék, vihar, eső, időjárás, kis szines