Fonó


A múlt hétvégi ítéletidőben teljesen elázott az Elek család tömésháza. Először a kémény dőlt le. Aztán a fal is darabjaira hullott. Az asszony az önkormányzathoz fordult segítségért.
Élettárásval felváltva aludtak éjjel, mert attól féltek, megindul a ház és rájuk szakad. Eleknének két óvodás kislánya van, főleg őket félti.

Most úgy tűnik, másfél hét múlva el tudnak költözni Göllébe, de addig is az életveszélyes házban kell aludniuk. A polgármester azt mondja, az aládúcolásban tudott segíteni.

- Azt tudtam  mondani, hogy alá kell oszloppal dúcolni, el is mentek csinálni a fiúk, és arról nem volt szó hogy az önkormányzathoz jönnek lakás ügyben, annak ellenére, hogy az önkormányzatnak nincs lakás a a tulajdonában – mondta Kovács Gyula fonói polgármester.
Illetve ami van, nincs lakható állapotban-folyatta a falu első embere. Legfeljebb bérelni tudnának egyet, aminek költségeihez az önkormányzat hozzájárulna.

A megyében 14 településen összesen 23 házban okozott komolyabb károkat a vihar. 30 embert kellett kitelepíteni. Legtöbbjüket családtagoknál helyezték el. Tengődön egy konyha zuhant be a pincébe. Lipótfán egy idős párt szociális otthonba vittek, Siófokon pedig 5 embert átmenetileg a házasságkötő terembe költöztettek. De a tömésházakkal még lehet baj.

- Két probléma is van, egyrészt az esőnek még nincs vége, tehát jön az eső, másrészt ezek a felvizesedett falak, ezek a kiszáradás után megrepedhetnek és ez  jelentheti a legnagyobb gondot – mondta Heizler György, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

Címkék: Elek Ferencné, Fonó, Lipótfa, Tengőd, Kovács Gyula, Heizler György, Gölle, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Siófok, kis szines