A polgármester Heizler György katasztrófavédelmi igazgatóval pénteken koradélután összegezte az elmúlt napok tapasztalatait.

- Visszahúzódott a Kapos a medrébe, és jelenleg úgy tűnik, hogy a nehezén túl vagyunk - mondta Szita Károly. - Emlékezhetnek, a 2005-ös árvíz köz- és magántulajdonban egyaránt iszonyú károkat okozott. Akkor 84 mm, most 142 mm csapadék esett, ezúttal mégsem történt akkora baj. Ennek két oka van: öt évvel ezelőtt nagyon hirtelen árasztotta el a várost a víz, a mostani áradásnál viszont a háromnapos folyamatos esőzés okozott gondot. A másik ok, amiért a tragédia nem ismétlődött meg, az a kaposváriak példaértékű összefogásának és annak a szakmai munkának köszönhető, amellyel a katasztrófavédelmi igazgatóság megszervezte a mentést - hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik a bajban segítettek. Szita Károly kiemelte a Boconádi logisztikai ezredet, az onnan első hívásra érkező ötven katona munkája meg is látszott.

Az elsődleges kárfelmérés lezajlott, ez alapján az önkormányzat 12 millió forintos támogatási igényt nyújt be az állami vis maior alaphoz a károk enyhítésére. Az összeg a szél- és vízkárból, illetve az árvízvédelmi költségekből tevődik össze.

Szita Károly szólt a tanulságokról is. Az egyik legfontosabb, hogy az árvízvédelmi tározók nem arra valók, hogy száraz időben is víz legyen bennük víz. A másik fő tanulság, hogy nem várathat magára a Kaposvárt megóvó tározó építése sem. A vízügyi igazgatóság 10 éve tervezi, hogy Kaposvártól nyugatra elkészíti a tározót, hogy hasonló helyzetekben ne kelljen félni.

- 2005-ben úgy tűnt, hogy megértették ennek a jelentőségét, de 2010-ben még mindig csak a tervek vannak meg. Hogy ne kelljen újabb öt évet várni a megvalósulásig, megkeresem az új tárca vezetőjét, és kérni fogom az építés megkezdését - mondta a polgármester.

Szita Károly a vízügyi igazgatóságot ugyancsak felkeresi, bebizonyosodott ugyanis, hogy a Kapos mentén lévő védelmi berendezések, csappantyúk nem működnek kifogástalanul, s ez kis híján most is bajt okozott. Rendszeres ellenőrzésre van tehát szükség. A csatornaközben az öt éve magasított gáttal volt gond, a repedések áteresztették a vizet, itt is javításra van szükség. A cseri híd két oldalán pedig érdemes magasítani a védművet.

Kaposvár polgármestere az emberi felelőtlenségről is beszélt. A katasztrófavédelmi igazgatóság szerint erős a gyanú, hogy a legkritikusabb időszakban a vízgyűjtőterületen lévő egyik halastó vizét a tiltás ellenére engedni kezdték, amely egy óra alatt 10 centiméteres vízszintnövekedést okozott az addigi 2-3 cm-rel szemben. Szakemberek szerint ez nem véletlenül történt, ezért kedden feljelentést tesz a város. - Elfogadhatatlan, hogy valaki ráereszti a városra a vizet, ez nem játék - fogalmazott Szita Károly.

Heizler György katasztrófavédelmi igazgató kiemelte: a mentési munka megszervezését nagyban segítette a pontos meteorológiai előrejelzés. Ennek köszönhetően Somogyban senkit sem kellett kitelepíteni, árvízzel nem, csupán áradással kellett szembenézni. A szakember elmondta: a napokban fokozatosan eresztik le a halastavakból a vizet, hogy enyhítsék a nyomást. S bár Kaposváron a Kapos visszahúzódott már, a tőlünk keletre eső részeken a patakok visszaduzzasztják a folyót, ezért kellő körültekintéssel zajlik a leeresztés. Heizler György felhívta a figyelmet arra is, hogy a hétvégén még 15 mm csapadék várható, ezért továbbra is fokozott figyelmet kell szentelni a védekezésnek.

Címkék: kis szines