Szakemberek szerint viszont így nehezebb a gyászt feldolgozni. A kegyelet és emlékezet elnevezésű kaposvári tanácskozáson ezekről a megváltozott szokásokról is szó esett hétfőn.

Sokan még most sem tudják, hozzátartozóik hol vannak eltemetve. Ez rányomja a nemzet lelkére a bélyeget - állítják a történészek. A Somogy Temetkezési Kft. fontosnak tartja a katona és a neves személyek sírhelyeinek megóvását is.

- Mindenhol azt mondják, hogy pénz kérdése, de szerintem elsősorban lelkiismeret kérdése az, hogy egy katonasírt rendben tartsunk, ne hagyjuk elpusztulni - hangsúlyozta dr. Bús János hadtörténész.

kegyelet

- Nemzettudat történelmi tudat nélkül nincs - fogalmazott dr. Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke. - Nagy hangsúlyt kívánunk tenni azért, hogy ez a nemzet éltesse a múltját, és méltassa halottait - kezdte köszöntőjét.

A hétfői kaposvári kegyeleti tanácskozáson az is elhangzott: a változó temetkezési szokásokhoz is alkalmazkodni kell. Egyre több a hamvasztás. Ez viszont kevesebb lehetőséget biztosít a gyász feldogozására. A temetkezési vállalat vezetője szerint ezért új liturgiát kell kialakítani.

- Új szokás, amivel én nem tudok megbarátkozni, a hazavitt urnák számának fokozatos növekedése - sajnálatos módon - összefügg a szociális körülményekkel, a szociális helyzet romlásával. Szeretnénk ezt megváltoztatni - mondta Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója.

A tanácskozáson szó esett a gyász feldolgozásáról is. Egy kutatásból kiderült: a somogyi családok többségében nem beszélnek a halottakról. 80 százalékuk elavult dolognak tartja például a gyertyagyújtást. És csak minden ötödik gyereket visznek ki a temetőbe. Pedig szakemberek szerint, ha beszélnek a gyászról, az sokat segít feldolgozni egy hozzátartozó elvesztését.

Címkék: Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, Boross Péter, temetkezés, Somogy Temetkezési Kft., Puskás Béla, kis szines