Teljesen szétázott a kaposvári MTESZ épülete. Egy csőtörés miatt a csaknem 100 éves ház falai penészesek, a parketta fölpúposodott. A javítás költsége 10 milliós nagyságrendű - mondták hétfőn a szakemberek, akik felmérték a helyzetet. A székházban a gyászos helyzet ellenére folyamatosak az esküvők, koncertek.

metesz

A melegvíz 5-6 órán keresztül folyt a csőtörés helyén, még februárban. Az intézmény megbízott igazgatója szerint az volt a szerencse, hogy a takartó reggel hatkor ment dolgozni és időben észrevették a leázást. Lendvai József azt mondja, számításaik szerint mintegy 280 ezer liter víz folyt el.

Bár csőtörés bármikor történhet, lehet, hogy az is hozzájárult, hogy az épületet évek óta alig fűtik. Az irodákat elektromos fűtőtestekkel melegítették két éve. A teljes székház temperálása ugyanis havi 400 ezer forintba kerülne.

A leázás most nagyon komoly károkat okozott. Penészesek a falak és felpúposodott a parketta. Néhány helyen a vakolatot is le kell verni egészen a tégláig.

Az építőipari iskola gárdája már korában is dolgozott az épületen, azért kérték most is őket. Az igazgató azt mondja, 10 milliós nagyságrendű a felújítás.

- Teljes festés, lekaparás, gombátlanítás, penészmentesítés, és csak egy bizonyos száradás után lehet csak a festést elkezdeni - fogalmazott Agócs Attila, az építőipari szakközépiskola igazgatója.

Mivel a székház a MTESZ, azaz a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének tulajdona, a budapesti központ fizeti a költségeket. Nehezítheti a helyzetet, hogy már elindult az épület műemlékké nyilvánításának folyamata. Ha a ház megkapja ezt a címet, külön engedély kell minden építési munkához.

Címkék: MTESZ, kis szines