családon belüli erőszak


- A férjem többször bántalmazott, erről látlelettel is rendelkezem, amit a bíróságnak is eljuttattam , sőt egyszer még az elveim ellenére fel is jelentettem a férjemet – mondta a KaposPontnak egy neve elhallgatását kérő hölgy, aki csak egy a sok áldozat közül.

- Apa mindig ütött és ivott, meg azzal fenyegetett, hogy kiengedi a gázt, és felgyújtja a házat – emlékezett vissza sérelmeire egy gyerek. A legborzalmasabb pillanatokra így emlékezett vissza: amikor apa elővette a kést, anya felébresztett minket, és a szomszéd gyümölcsösben aludtunk. Apa azt akarta, hogy igyak vele, olyankor nem bántotta a többieket.

A bántalmazott gyerekek képeiből nyílt kiállítás egy konferencia része volt, ahol elhangzott: egyre többen menekülnek az ország 11 krízis központjába, tavaly 1500-an. A segélyvonalat is naponta több százan hívják és még rengetegen vannak, akik titkolják az erőszakot.

- Amit érzékelünk, az csak a jéghegy csúcsának a csúcsa – fokozta Ádámné Dunai Irén, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Hozzátette, azért, mert ez csak a krízisben levő bántalmazottak, akik segítségért fordultak. A szakember szerint Magyarország nagyon konzervatív szemléletű ország, kutatások felmérések bizonyítják, hogy családi probléma, családi ügy, senkinek semmi köze hozzá.

Az tény, hogy évről-évre több gyermeket is bántalmaznak. A  kaposvári gyermekjóléti csoporthoz idén már húsz esetet jelentettek. Ennek többszörösét azonban elhallgatják a családok. Csak a  kaposvári anyaotthon 32 bántalmazottnak ad menedéket és a várólistán is legalább ennyien vannak.

- Egyre brutálisabbak, egyre változatosabbak a megjelenések és az erőszaknak a megjelenési formái – számolt be Mózes Ernőné, a Borostyánvirág Alapítvány vezetője. Szerinte új jelenségek jönnek, például a nők hajának kopaszra nyírása, amit nem igazán tudunk hova tenni. - Évekkel ezelőtt ilyen nem volt és az elmúlt évben több ilyen bántalmazottunk is volt – állítja a szakember.

Somogyban minden napra jut egy családon belüli erőszak. A rendőrségnek egyre többször kell beavatkozni. Tavaly 539 családon belüli erőszak miatt indítottak eljárást, ennek harmada Kaposváron történt.

A bántalmazott nő védelmet kérhet, a törvény azonban a bírák szerint nem elég jó.
- A kérelemre indult ügyben egyetlen alkalommal sem jelentek meg a kitűzött meghallgatáson a felek – mondta Dr. Kovács Klaudia kaposvári bíró. Tehát még a kérelmet előterjesztő bántalmazott személy sem. Azt, hogy ennek mi az oka, azt a bírónő nem tudná megmondani. Az viszont tény, hogy a törvényben kézbesítési, idézési nehézségek vannak és az elhúzódó ügyintézés miatt sokan inkább visszalépnek és tovább tűrik a bántalmazást.

Címkék: Ádámné Dunai Irén, Kovács Klaudia, Mózes Ernőné, Borostyánvirág Alapítvány, családon belüli erőszak, anyaotthon, erőszak, bíróság, kis szines