gyerek


Ötszáz általános iskolást kérdeztek meg. A legenyhébb kifejezések, mint a marha, az ökör szinte kötőszóvá váltak. Szakemberek szerint a káromkodással az a legnagyobb baj, hogy erőszakot szül.

Vannak olyan felnőtteknek készült rajzfilmek, amiket gyerekek is szívesen néznek, pedig tele van trágársággal. Nekünk sem volt könnyű dolgunk ezzel a témával foglalkozni úgy, hogy nem mondjuk ki azokat a szavakat, amiket a mai fiatalok használnak.
Vannak még olyan óvodások, akik nem beszélnek csúnyán, de az zavarja, ha társai ezt teszik.

- Nem szoktam rájuk szólni, csak szólok az óvó néninek és utána elmegyek – mondja Gombos Dani.
Szántó Ábel fél év múlva megy óvodába, anyukája szerint nem lehet mindentől megvédeni.
- Ha esetleg olyan szavakat hall, vagy olyan viselkedésformát, akkor megpróbáljuk neki elmagyarázni, hogy ezt nem szabad, ez nem természetes dolog, így nem viselkedünk, tehát így lehet megóvni – mondja az anyuka.

A Kaposvári Egyetem legfrissebb felméréséből kiderült: a káromkodás a mindennapok részévé vált. A somogyi családok 80% százalékában rendszeresen röpködnek a trágár kifejezések. Leggyakrabban a felmenőket emlegetik, a nemi szervvel együtt. De például kiveszett a köcsög szó eredeti értelme is a köznapi használatból. És már a pozitív jelzők helyét is átvették a trágár kifejezések: például a nagyon jó helyett is más szót használnak.
Tóth Istvánné főiskolai adjunktus szerint az a legnagyobb baj, hogy a szóbeli agresszió nem marad meg a szavak szintjén.

- Az a gyerek, aki ilyeneket mond a másiknak, hogy letépem a fejedet, lerúgom a vesédet, kitépem a szívedet, és egyszerűen minősíthetetlen kifejezéseket használ, előbb-utóbb, ha nem is ezt teszi meg, és ebben a formában, de előbb-utóbb ütésváltás és egyéb megalázás követi ezeket a verbális megalázásokat – állítja az adjunktus és ezt a pedagógusok is tapasztalják.

- Nap mint nap nem múlik el úgy tévéműsor, rádióműsor, hogy ne hallanánk az iskolai erőszakról, agresszióról – mondja Kromjákné Hilt Angéla, a Toponári Általános Iskola igazgatója. Hozzátette: ez a probléma azt gondolom, hogy nyíltan és őszintén kell beszélni, hogy jelen van. Jelen van a családokban, jelen van az oktatási intézményekben.
A gyerek ugyanis a látott, hallott mintát követi - mondják a pedagógusok. Szerintük a durvaságnak minden eszközzel gátat kellene szabni.

Címkék: Tóth Istvánné, Gombos Dani, Kaposvári Egyetem, kis szines