Energiaital


Az energiaitalok túlzott fogyasztása - amelyet a reklámok is ösztönöznek - elterjedt a fiatalok körében, miközben egyre többféle, és egyre koncentráltabb termékeket forgalmaznak.

Mint azt már megírtuk, egyre többen fogyasztanak energiahálókat fáradtságüzőként, aktivitásfokozóként. Ezeket a hatásokat emelik ki a különböző reklámok is. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy az energiahálók koffeint, és más a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. Nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein­túladagolás tüneteit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot esetenként pánikrohamot. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet.


Egészségük védelme és megőrzése érdekében az alábbi felhívást tették közzé.


  • A 18 éves kor alatti gyerekeket oktató, ellátó intézmények iskolák, kollégiumok, otthonok területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat!
  • A   szülők ne adjanak gyerekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy lehetőleg ne is fogyasszanak ilyen terméket!
  • Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett!
  • Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenkent! A forgalomban levö energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé koffeintartalmának.
  • Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffein bevitel a magzat, vagy a csecsemő szervezetébe juthat egészségre káros hatású.
  • Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.
  • Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavarhoz vezethet.
  • Legyen nagyon körültekintő, ha interneten keresztül rendel energiaitalt! A világhálón illegálisan forgalomban lévő energiaitalokhoz is hozzá lehet jutni. Ezek a termékek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, illetve a magas koffeintartalmon túlmenően egyéb, egészségre káros összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethetnek.
  • Az energiaitalokat a 18 év alattiaknak szóló TV-műsorok reklámidejében, illetve egyéb, e korosztálynak szóló médiatermékekben, valamint a 18 év alatti fiatalokat is célzó rendezvényeken ne lehessen reklámozni!
  • Minden olyan energiaital címkéjén, amely magas koffein-tartalmú, jelenjen meg a "18 éven aluliaknak, várandós nőknek és szoptatás alatt, valamint koffein-érzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott " felirat!
  • Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet.
  • Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését!

Címkék: energiaital, fogyasztóvédelem, ÁNTSZ, kis szines