Nemzetközi gyakorlatot rendeznek április 26. és május 7. között a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A Load Diffuser 2010 célja, hogy a magyar pilóták tapasztalatokat szerezzenek és osszanak meg más típusú repülőgépekkel közös repülések során, továbbá képesek legyenek a NATO-ban alkalmazott harceljárások végrehajtására.

Kilián Nándor dandártábornok, bázisparancsnok az érintett településeken lakók megértését kéri az esetlegesen rövid ideig tartó zaj és fényhatások miatt. - Bízom benne, hogy mindenki megérti, hogy az általunk végrehajtott repülések felkészülések a mindennapi feladatainkra, a Magyar Köztársaság légterének megóvása érdekében történik - áll a bázis sajtóközleményében.

Ohioi nemzeti gárda

A gyakorlaton magyar részről JAS–39 Gripen, MiG–29 Fulcrum vadászrepülőgépek, illetve különböző légvédelmi rakétaeszközök vesznek részt; míg nyolc F–16 típusú vadászrepülőgép az Egyesült Államok Ohio-i Nemzeti Gárda 178. Vadászrepülő Ezredét képviseli.

A közös repülőkiképzésre érkezett amerikai repülőgépek és azok személyzete tökéletes partner a gyakorlatnak otthont adó magyar fél számára, hiszen együttműködésüknek köszönhetően lehetőség nyílik a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek önállóan és kötelékben végrehajtott begyakorlására, illetve a légvédelmi irányító egységek gyakoroltatására.

 

Így repülnek az amerikaiak

Az Egyesült Államok is fontosnak tartja, hogy folyamatosan részt vegyen ezen a gyakorlaton, hiszen ez is egy kiváló alkalom a Magyarországgal való együttműködésre, és így együtt erősítik a szövetségi képességeket a közös biztonsági érdekek mentén. A gyakorlat során a résztvevő állomány a repülési feladatokra kijelölt légtereket használja. Ez a két hét során a nyugati országrészben érinti Pécs, Kaposvár, Baja, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Keszthely, Szombathely, míg keleten Eger, Miskolc, Debrecen, Füzesabony, Kazincbarcika, Hajdúszoboszló térségét.

 

Mind az alakulat, mind a gyakorlaton részt vevő amerikai fél repülőgép-vezetői szigorú – polgári és katonai – előírások, szabályok szerint hajtják végre a repülések tervezését és végrehajtását.

A pilóták a gyakorlat teljes időtartama alatt betartják a repülésekre vonatkozó előírásokat, így az ilyen esetre vonatkozó magassági korlátokat is. A bázis vezetése nem csak a környéken élőket figyelmeztette az elkövetkezendő időszak várható zajterhelésére, hanem a különböző sportrepülő szakosztályokat, illetve a civil repülés szegmenseit is megkereste a várható légtérkorlátozásokkal kapcsolatban.

Kecskemétre az Ohioi Nemzeti Gárda 8 darab F-16-ossal és a hozzájuk tartozó kiszolgáló személyzettel érkezik. Az ohióiak már 2001-ben is ellátogattak Magyarországra, az akkori gyakorlat alatt Taszárra települtek.

A légterek pontos elhelyezkedése és az igénybevétel ideje a Hungarocontrol oldalán található.

Címkék: repülés, honvédség, gazdaság, kis szines