szemétszedés


Csaknem kilenc tonnányi szemetet szedtek össze csütörtökön Simonfa határában a Föld napja alkalmából. A 20 köbmétenyi hulladékot több szervezet együttműködésével távolították el. A somogyi erdőkben még akár százszor ennyi is lehet. A megye közútjainak környékét is tisztították, csaknem ötszázan.

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy szinte minden falu végén, vagy erdőbe bevezető földút mellett megtalálható a szemét, és hát elég nagy gondot okoz a cégünknek. Minden évben több millió forintot költünk arra, hogy ezt a környezetet valamilyen módon karbantartsuk és tisztán tartsuk – mondta Barkóczi István, a Sefag Zrt vezérigazgatója.
A mostani akciót a megyei rendőr-főkapitányság kezdeményezte. Bűnmegelőzési programjuk keretében a környezetvédelemmel foglalkoznak áprilisban. A környezetkárosítás ugyanis bűncselekmény.

- Erre sajnos jelenleg még nem volt példa, legalábbis a Somogy megyei rendőr-főkapitányság történetében, hogy valakit is ezért börtönbe zártak volna. Igényének kell lennie a társadalomnak, hogy akár egy ilyen cselekményért akár súlyos éveket is lehessen kapni – nyilatkozta Mergancz Sándor megyei rendőrfőkapitány
A törvény szerint akár nyolc évet is adhatnak érte. A szemetelés gyakran pénz kérdése. Az emberek nem akarnak fizetni a lerakásáért.

- Kaposváron térítésmenetes beszállítási lehetőséget biztosítunk a kaposvári hulladéklerakó telepre bizonyos mennyiségben. Ezzel szeretnénk ösztönözni az embereket arra, hogy ne szanaszét, illegális helyen rakják le a hulladékaikat – mondta Petes Tamás, a KVG Zrt. marketing igazgatója.

Egy köbmétert díjmentesen lehet bevinni a szeméttelepre. Nagybajom, Szántód, Marcali és Hetes környékén is szorgoskodtak az önkéntesek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának szervezésében ötszázan szedték a szemetet az utak mellett. Csaknem 2000 zsákot és öt platós teherautót töltöttek meg hulladékkal.

Címkék: Barkóczi István, Mergancz Sándor, Petes Tamás, szemét, kis szines